Året i korthet 2023
Avfall Sverige
- En stor del av Avfall Sveriges arbete under 2023 fokuserade på att förbereda kommunernas insamlingsansvar för förpackningar samt obligatorisk utsortering av matavfall; båda skulle införas från 1 januari 2024. En lång rad webbinarier sändes, vägledningar och mallar producerades för att underlätta för medlemmarna. Dessutom togs det fram en kampanj, ”Och återvinnaren är DU!”, liksom en hubb för att hitta närmaste återvinning som lanserades på sopor.nu. Ett gott samarbete med Förpackningsinsamlingen underlättade arbetet.
- Fulplast lanserades som ett begrepp genom en kampanj, ”Stoppa fulplasten”, med målet att minimera mängden plast, men också att påverka producenterna så att den plast som sätts på marknaden kan materialåtervinnas.
- Det internationella arbetet tog fart. Inom ramarna för samarbetet med FN:s utvecklingsprogram, UNDP, lanserades en digital utbildning kring hållbar avfallshantering; även Smart City Sweden deltog i arbetet. Vidare beslutade Sida om stöd till Avfall Sverige och Salar International för att stärka avfallshanteringen i Ukraina.
- Ett samarbete med Svenska Institutet resulterade i en utställning om det svenska skyltsystemet för källsortering, som därefter turnerat mellan svenska ambassader världen över.
- Årsmötet i Kalmar lockade drygt 600 deltagare och 43 utställare.
- Höstmötet samlade drygt 500 deltagare kring temat Insamling.
- Avfall Sverige deltog i Almedalen kring frågor som nytt insamlingssystem, plast och beredskap.
- Den populära Handbok för avfallsutrymmen uppdaterades och en ny handbok om säkrare återbruk togs fram. Därtill publicerades 30 rapporter från utvecklingssatsningen.
- Fyra nya medarbetare anställdes: Natalie Svensson som ny digital kommunikatör, Carolina Tufvesson som assisterande rådgivare, Tina Svensson som ekonomiassistent och Angelika Blom som rådgivare. Deras kontaktuppgifter hittar du här.
Sverige
- I avvaktan på ett EU-beslut om producentansvar för textil beslutade regeringen om separat insamling och återvinning av textilavfall från 1 januari 2025, med fortsatt insamlingsansvar för kommunerna.
- Skattebefrielsen av svensk biogas togs bort på grund av ett formaliafel som ogiltigförklarade EU-kommissionens beslut. Det innebar kraftigt höjda priser på biogasen med svårigheter för producenterna som följd. (I januari 2024 öppnade EU-kommissionen den fördjupade granskningen om skattebefrielsen för biogas, vilket ökar förhoppningarna om att den ska kunna återinföras.)
- Regeringen beslutade att förlänga gödselgasstödet – en liten lättnad efter att skattebefrielsen tagits bort.
- Skatten på förbränning slopades vid årsskiftet till 2023, liksom koldioxidskatten på kraftvärmeproduktion.
- Åtal väcktes mot Think Pink i vad som beskrivs som Sveriges genom tiderna största miljöbrottsmål.
- Plast var även under 2023 en stor fråga, både vad gällde produktion, konsumtion och avfallshantering. Flera kommuner införde grovplast som separat fraktion på återvinningscentralerna för att kunna öka materialåtervinningen.
- Svinpest spreds i skogarna utanför Fagersta. Utan något belägg för att smittspridningen skulle ha någon koppling till den lokala avfallshanteringen beslutade Jordbruksverket ändå att en återvinningscentral skulle stängas. Utbrottet startade också en diskussion om hur omlastning av matavfall bör ske för att minska en eventuell smittspridning.
- Lustgastuber växte till ett omfattande och dyrt problem för kommunernas avfallshantering, eftersom mängderna ökar snabbt, de kräver särskild hantering (farligt gods) och insamlingen inte ersätts av producenterna. Avfall Sverige har dock noterat att lustgastuber omfattas av producentansvarsförordningen.
- Svensk Plaståtervinning invigde sin nya anläggning för sortering av plastförpackningar i Motala.
- Förpackningsinsamlingen, FTI, avvecklades och ersattes den 1 januari 2024 av Näringslivets Producentansvar, NPA. Det blev en ny viktig samarbetspart för Avfall Sverige.
- CCS var fortsatt en stor fråga under 2023, bland annat för Sysav som invigde sin pilotanläggning.
- Stockholms tillsyn fick rätt mot McDonald’s – de måste sortera ut förpackningsavfall till materialåtervinning.
EU och internationellt
- Nya regler för bioavfall beslutades av EU, som innebär att matavfall och trädgårdsavfall inte får läggas i restavfallet från och med 2024.
- EU-kommissionen lade fram ett förslag om producentansvar för textil och kvantitativa mål för att minska matsvinnet.
- Ekodesignförordningen är på god väg mot ett slutligt beslut i EU:s ministerråd genom en preliminär överenskommelse mellan EU-parlamentet och rådet. Det innehåller en lång rad regler som ska göra hållbarhet till norm.
- Som ett led i EU:s mål om att harmonisera medlemsländernas insamlingssystem, har EU:s forskningsinstitut JRC inlett ett arbete för att ”undersöka” olika befintliga produkt- och insamlingsmärkningssystem, varav det nordiska skyltsystemet är ett.
Året i korthet 2022
Året i korthet, 2021
Senast uppdaterad - 2024-03-26