2025-04-03

Rättstvist kring ansvar för lustgastuber

Göteborgs Stads Kretslopp- och vattennämnd vann mot Naturvårdsverket och sex producenter av lustgastuber i Mark- och miljödomstolen vid Nacka Tingsrätt. Domstolen klargjorde att lustgastuber omfattas av förpackningsförordningen och att producenterna ansvarar för behandlingen av avfallet.

Enligt domen, som meddelades den 5 mars i år (mål nr 7777-24), bedömer domstolen att lustgastuber omfattas av kraven i förordningen om producentansvar för förpackningar, även efter det att förpackningen blivit avfall. Lustgastuber med rester av lustgas klassificeras som förpackning som är farligt avfall, vilket är en underkategori till förpackningsavfall.

Detta innebär att producenterna ska ta ansvar för dels utformningen av sina produkter, dels insamling och behandling av produkterna när de blivit förpackningsavfall. Dessutom ska de ”vara delaktiga i finansieringen av avfallskostnaderna”.

Domstolen konstaterar att det inte finns något tillämpligt undantag från detta ansvar.

Domen har överklagats av Naturvårdsverket som har begärt förlängd tid till senast den 18 april 2025 med att inkomma med grunder för sitt överklagande.

– Domen har ännu inte vunnit laga kraft då den överklagats av Naturvårdsverket, som menar att det är kommunernas ansvar att ta hand om förpackningar som är farligt avfall, säger Andrea Hjärne, senior miljöjurist på Avfall Sverige.

– Om avgörandet vinner laga kraft blir det prejudicerande, och därmed klargjort att producenterna har ansvaret för förpackningsavfall även när det klassas som farligt avfall. Detta är också i linje med EU:s krav om ett utökat producentansvar som omfattar alla förpackningar. Naturvårdsverket menar dock att de saknar laglig möjlighet att besluta om ersättning till kommunerna för hantering av förpackningar som är farligt avfall. Det är i så fall nästa fråga att titta närmare på, och enligt min bedömning finns det redan viss möjlighet att besluta om ersättning till kommunerna. Däremot behöver det klarläggas vilken producentansvarsorganisation som kommuner och verksamheter ska lämna förpackningsavfallet till.

– Det återstår även, i det fall att Mark- och miljööverdomstolen inte meddelar prövningstillstånd eller annars att domen ska stå fast, att se vilka åtgärder som ska vidtas för att producentansvaret ska fungera i praktiken i fråga om lustgastuber. Mycket lustgas direktimporteras från utlandet, och att de sex företag som var parter i målet inte ens yttrat sig inför domstolen bådar inte gott, säger Andrea Hjärne.

Kasserade lustgastuber innebär stora kostnader för kommunerna i form av hantering och behandling, men framför allt då de felaktigt hamnat i restavfallet och orsakar skador på anläggningar för energiåtervinning.

 

Läs domen

Senast uppdaterad - 2025-04-04

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer