2024-08-23

Avfall Sverige tar krafttag i lustgasproblemet

Avfall Sverige arbetar aktivt med att hantera kommunernas problem med lustgas och dess påverkan på samhället. Lustgastuber, när de slängs felaktigt, kan orsaka stora problem i avfallshanteringskedjan. Exploderande tuber i förbränningsanläggningar leder till avbrott i produktionen av fjärrvärme och el, vilket resulterar i både ekonomiska och arbetsmiljörelaterade utmaningar för kommunerna. För att möta dessa problem har Avfall Sverige utvecklat en rad olika åtgärder och riktlinjer. 

Avfall Sverige har tagit fram ett PM som vägledning för kommuner att hantera lustgas som farligt avfall. I denna finns information om insamling vid återvinningscentraler och mellanlager samt rekommendationer om att kontrollera och sortera tomma behållare som metallförpackningar. En annan viktig åtgärd är att informera invånare om korrekt hantering av lustgasbehållare för att undvika att de hamnar i restavfall, där de kan orsaka explosioner. 

Avfall Sverige har också engagerat sig i frågan om förpackningsansvar. Vi menar att lustgasbehållare ska klassificeras som förpackningar under producentansvaret och att producenterna måste ta sitt ansvar för insamling och förbättring av förpackningarna så att behållarna kan återanvändas eller återvinnas på ett säkert sätt. 

Utöver dessa åtgärder har Avfall Sverige varit delaktiga i diskussioner på EU-nivå och med internationella branschorganisationer för att driva fram regler och kampanjer som ska öka medvetenheten om farorna med lustgas och stärka lagstiftningen kring dess hantering. 

Göteborgs stad har också engagerat sig i frågan. För att minska sina kostnader och förbättra lagefterlevnaden har Göteborgs stad begärt att Naturvårdsverket vidtar tillsynsåtgärder mot producenterna, för att de ska ta sitt ansvar enligt förpackningsförordningen. Detta inkluderar krav på att producenterna deltar i en producentansvarsorganisation, täcker fulla kostnader för avfallshantering, och minskar miljöpåverkan genom bättre design och hantering av förpackningar.  

Sammanfattningsvis arbetar Avfall Sverige på flera fronter för att minimera riskerna och kostnaderna associerade med felaktig hantering av lustgas, och vi strävar efter att skapa en säkrare och mer hållbar hantering av detta avfall inom kommunerna. 

En inspelning av Håll Sverige Rent med bl.a. Göteborg och Avfall Sverige som talare finns att se här

Senast uppdaterad - 2024-09-17

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
ISWA Beacon Wte 2024 Nyh

2024-07-15

Välkommen till ISWA Beacon Conference on Waste-to-Energy

Den 27–28 november 2024 arrangerar Avfall Sverige, Energimyndigheten och International Solid Waste Association en internationell konferens kring det s…

Läs mer
SAH

2024-08-09

Här är Svensk avfallshantering 2023

Avfall Sveriges statistik över hushållsavfall i Sverige 2023 visar att mängden uppgick till 4,5 miljoner ton, vilket motsvarar 431 kg per person. Det…

Läs mer
Ukrainsk Flagga 900X600

2024-08-15

Nu kör Ukraina-satsningen igång

Avfall Sverige och Salar International har nu fått det formella uppdraget att stärka den kommunala avfallshanteringen i Ukraina – ”Reformering av komm…

Läs mer