2024-08-23

Avfall Sverige tar krafttag i lustgasproblemet

Avfall Sverige arbetar aktivt med att hantera kommunernas problem med lustgas och dess påverkan på samhället. Lustgastuber, när de slängs felaktigt, kan orsaka stora problem i avfallshanteringskedjan. Exploderande tuber i förbränningsanläggningar leder till avbrott i produktionen av fjärrvärme och el, vilket resulterar i både ekonomiska och arbetsmiljörelaterade utmaningar för kommunerna. För att möta dessa problem har Avfall Sverige utvecklat en rad olika åtgärder och riktlinjer. 

Avfall Sverige har tagit fram ett PM som vägledning för kommuner att hantera lustgas som farligt avfall. I denna finns information om insamling vid återvinningscentraler och mellanlager samt rekommendationer om att kontrollera och sortera tomma behållare som metallförpackningar. En annan viktig åtgärd är att informera invånare om korrekt hantering av lustgasbehållare för att undvika att de hamnar i restavfall, där de kan orsaka explosioner. 

Avfall Sverige har också engagerat sig i frågan om förpackningsansvar. Vi menar att lustgasbehållare ska klassificeras som förpackningar under producentansvaret och att producenterna måste ta sitt ansvar för insamling och förbättring av förpackningarna så att behållarna kan återanvändas eller återvinnas på ett säkert sätt. 

Utöver dessa åtgärder har Avfall Sverige varit delaktiga i diskussioner på EU-nivå och med internationella branschorganisationer för att driva fram regler och kampanjer som ska öka medvetenheten om farorna med lustgas och stärka lagstiftningen kring dess hantering. 

Göteborgs stad har också engagerat sig i frågan. För att minska sina kostnader och förbättra lagefterlevnaden har Göteborgs stad begärt att Naturvårdsverket vidtar tillsynsåtgärder mot producenterna, för att de ska ta sitt ansvar enligt förpackningsförordningen. Detta inkluderar krav på att producenterna deltar i en producentansvarsorganisation, täcker fulla kostnader för avfallshantering, och minskar miljöpåverkan genom bättre design och hantering av förpackningar.  

Sammanfattningsvis arbetar Avfall Sverige på flera fronter för att minimera riskerna och kostnaderna associerade med felaktig hantering av lustgas, och vi strävar efter att skapa en säkrare och mer hållbar hantering av detta avfall inom kommunerna. 

En inspelning av Håll Sverige Rent med bl.a. Göteborg och Avfall Sverige som talare finns att se här

Senast uppdaterad - 2025-01-28

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer