2024:11/Matavfallsinsamling hos verksamheter med medelstora mängder

  • Författare: Jan Furumo och Lovisa Wassbäck, Tyréns
  • Antal sidor: 34
  • Pris: 300

Denna vägledning handlar om insamling av livsmedels- och köksavfall från verksamheter som ger upphov till ”medelstora” mängder, såsom restauranger, storkök och livsmedelsbutiker. I vägledningen beskrivs olika typer av insamlingssystem som kan användas, och vad man bör ta hänsyn till vid val av system.

Primär målgrupp för vägledningen är kommunernas avfallshandläggare, vilka kan använda den både vid kontakt med enskilda verksamheter och vid framtagande av generella rekommendationer för verksamheter med matavfall. Även verksamhetsutövare och fastighetsägare kan ha nytta av vägledningen. Verksamheter uppmanas att alltid ta kontakt med kommunens avfallsenhet inför att matavfallsinsamling påbörjas, eller om det finns önskan om att byta insamlingssystem.

Det avfall som omfattas av vägledningen är köks- och livsmedelsavfall under kommunalt ansvar. Förpackat matavfall omfattas inte av vägledningen eftersom det behöver hanteras i ett separat flöde, såvida det inte avemballeras i verksamheten.

Från den 1 januari 2024 har begreppet matavfall formellt ersatts av begreppet biologiskt nedbrytbart livsmedels- eller köksavfall. I denna vägledning används huvudsakligen begreppet matavfall, utom i avsnitten om lagstiftning.

Vägledningen har tagits fram under 2023/2024 av Tyréns Sverige AB på uppdrag av Avfall Sverige. Underlag har samlats in genom litteraturstudier och genom intervjuer med avfallspersoner hos kommuner, samt med leverantörer, verksamheter och andra aktörer. Del av Avfall Sveriges arbetsgrupp Insamling har utgjort referensgrupp. Författarna vill rikta ett stort tack till alla som bidragit så generöst med kunskap och erfarenheter.

Det finns ett antal rapporter och andra dokument som berör insamling av matavfall från verksamheter. Ett urval listas sist i denna vägledning.

Du måste vara medlem för att kunna ladda ner rapporten. Om du inte är medlem kan du beställa rapporten under fliken "Beställ".


Denna vägledning handlar om insamling av livsmedels- och köksavfall från verksamheter som ger upphov till ”medelstora” mängder, såsom restauranger, storkök och livsmedelsbutiker. I vägledningen beskrivs olika typer av insamlingssystem som kan användas, och vad man bör ta hänsyn till vid val av system.

Primär målgrupp för vägledningen är kommunernas avfallshandläggare, vilka kan använda den både vid kontakt med enskilda verksamheter och vid framtagande av generella rekommendationer för verksamheter med matavfall. Även verksamhetsutövare och fastighetsägare kan ha nytta av vägledningen. Verksamheter uppmanas att alltid ta kontakt med kommunens avfallsenhet inför att matavfallsinsamling påbörjas, eller om det finns önskan om att byta insamlingssystem.

Det avfall som omfattas av vägledningen är köks- och livsmedelsavfall under kommunalt ansvar. Förpackat matavfall omfattas inte av vägledningen eftersom det behöver hanteras i ett separat flöde, såvida det inte avemballeras i verksamheten.

Från den 1 januari 2024 har begreppet matavfall formellt ersatts av begreppet biologiskt nedbrytbart livsmedels- eller köksavfall. I denna vägledning används huvudsakligen begreppet matavfall, utom i avsnitten om lagstiftning.

Vägledningen har tagits fram under 2023/2024 av Tyréns Sverige AB på uppdrag av Avfall Sverige. Underlag har samlats in genom litteraturstudier och genom intervjuer med avfallspersoner hos kommuner, samt med leverantörer, verksamheter och andra aktörer. Del av Avfall Sveriges arbetsgrupp Insamling har utgjort referensgrupp. Författarna vill rikta ett stort tack till alla som bidragit så generöst med kunskap och erfarenheter.

Det finns ett antal rapporter och andra dokument som berör insamling av matavfall från verksamheter. Ett urval listas sist i denna vägledning.

Du måste vara medlem för att kunna ladda ner presentationer. Om du inte är medlem kan du beställa presentationer under fliken "Beställ".


Senast uppdaterad - 2024-09-04