Året i korthet 2022
Avfall Sverige
- Avfall Sverige firade 75 år, bland annat genom att ge ut en jubileumsskrift.
- Föreningen EUpicto bildades för att driva samarbetet kring det gemensamma nordiska symbolspråket kring avfallssortering vidare. Bakom föreningen står de kommunala avfallsorganisationerna i Danmark, Island, Finland och Sverige.
- Avfall Sverige tecknade ett nytt samförståndsavtal med FN:s utvecklingsprogram, UNDP, för det fortsatta uppdraget att stödja den globala utvecklingen av hållbar avfallshantering och avfallsförebyggande.
- Avfall Sverige startade ett nytt nätverk för återvinningscentraler. Samtidigt bedömdes nätverket för de yngre i branschen ha spelat ut sin roll och lades ned.
- Plast var en stor fråga under 2022, liksom under föregående år. Ett inlägg i debatten var Unity-projektet, där Avfall Sverige i samarbete med akademin forskningsinstitut och plastproducenter visade att dagens hundratals olika plaster i många produkter skulle kunna ersättas med ett dussin, och därmed skapa en marknad och underlätta materialåtervinningen.
- En strategi för bio-CCS som ska leda vägen till negativa utsläpp från fjärrvärmesektorn presenterades i samarbete med Energiföretagen.
- Flera konkreta projekt för att minska mängden plast till energiåtervinning genomfördes. Bland annat presenterades en handbok med råd för hur energibolag, kommuner och fastighetsägare gemensamt kan bidra till ökad utsortering av plast till materialåtervinning, men också till minskad konsumtion. En viktig undersökning kring nyttor och kostnader kopplat till energiåtervinning för att tydliggöra den samhällsekonomiska effekten på ett nationellt plan har också tagits fram.
- Arbetet att ta fram ett nytt samarbetsavtal mellan El-Kretsen och kommunerna avslutades.
- Tony Clark, vd Avfall Sverige, blev utsedd till vice ordförande i Municipal Waste Europe, MWE, den europeiska föreningen för nationella, kommunala avfallsorganisationer.
- Regeringen förordnade Avfall Sveriges vd, Tony Clark, att ingå i delegationen för cirkulär ekonomi.
- Medlemmarna samlades för första gången på tre år till ett fysiskt årsmöte, denna gång i Norrköping med drygt 500 deltagare.
- Höstmötet genomfördes digitalt på temat Game Changers.
- Nya avfallsverige.se såg dagens ljus, där associerade medlemmar lyftes fram på en egen sida.
Sverige
- Regeringen beslutade att kommunerna ska överta insamlingsansvaret för förpackningar från producenterna från och med 2024. Producentansvaret kvarstår dock, så kostnaderna för insamlingen ska producenterna även fortsatt stå för.
- Naturvårdsverket föreslog att vissa avfallsströmmar av kommunalt avfall inte bör omfattas av kommunens ansvar.
- Sverige fick sin första handlingsplan för plast med åtgärder i form av lagstiftning, budgetsatsningar och myndighetsuppdrag.
- Avfallsbrottsligheten var en het fråga. En granskade rapport från Naturvårdsverket och en rad andra myndigheter ledde till ett riksdagsbeslut om att ekonomisk säkerhet kan krävas vid viss anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet, däribland deponier. Även Interpol/Europol pekade ut avfallsbrottslighet som ett växande gränsöverskridande och problematiskt område,
- Miljömålsberedningen föreslog nollutsläpp från konsumtion som ett mål för att Sverige ska kunna åstadkomma netto nollutsläpp till 2045. Om det antas blir Sverige första land i världen att omfatta utsläpp från konsumtionen i sitt klimatarbete.
- Regeringen beslutade om skärpt producentansvar för elektronik, bland annat med krav på längre livslängd.
- Mark- och miljööverdomstolen gav Tiptapp rätt; mot bakgrund av hur de lokala föreskrifterna är utformade så får Tipptapp även framöver erbjuda stockholmarna sina tjänster att förmedla borttransport av avfall.
- Mark- och miljödomstolen i Växjö upphävde i en dom kravet som ställts på en McDonalds-restaurang i Ystad att sortera ut förpackningar.
- Skatten på avfall som deponeras höjdes till 573 kronor per ton.
- En statlig utredning föreslog tre undantag för skatterna på deponering och förbränning.
- Momsen på vissa reparationer sänktes från tolv till sex procent. Sedan en ny regering tillträtt under hösten meddelade de planer på att höja den igen.
- Lustgasbehållare ställde till problem för såväl renhållning som energiåtervinning, då missbruk blivit vanligt och tryckbehållarna inte återvinns så som det är tänkt.
EU och internationellt
- Ryssland krig mot Ukraina gjorde sig påmint genom EU-kommissionens plan REPowerEU. Här presenterades förslag för att fasa ut EU:s beroende av energiimport från Ryssland, bland annat genom att satsa på biogas. Avfall Sverige framhöll biogasproduktion och energiåtervinning som viktiga och planerbara energikällor, i synnerhet mot bakgrund av den energikris som växte fram under året.
- Ekodesignförslaget från EU-kommissionen lades fram med förslag på åtgärder som ska göra hållbarhet till norm.
- EU-kommissionen och företag med koppling till biogasbranschen lanserade en plattform för samarbete kring biogas – Biomethane Industrial Partnership, BIP.
- EU-kommissionen presenterade ett förslag till förpackningsförordning, bland annat med krav på att de ska bli färre, men också kunna återanvändas och återvinnas i högre utsträckning.
- Priset för utsläppsrätter inom EU ETS steg från 25 till 90 USD per ton.
- Ett ramdokument från EU-kommissionen redde ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och gav vägledning kring när och hur de ska användas.
Senast uppdaterad - 2024-02-14