Frågor vi driver

Avfallsfrågorna i EU

Revideringen av ramdirektivet om avfall

En central fråga i revideringen av ramdirektivet om avfall är förslaget om ett producentansvar för textil. Andra delar i revideringen rör mål för minskat matsvinn och minskad mängd matavfall. 

Ändringar i EU:s avfallslista

I EU:s avfallslista (beslut 2000/532/EG) finns koder som identifierar olika typer av avfall. Kommunalt avfall utgörs till exempel av avfall under koderna 20 och 15 01. Hösten 2024 publicerade Kommissionen ett förslag till beslut om revidering av avfallslistan i syfte att inkludera nya typer av batteriavfall i avfallslistan (inklusive litiumbatterier).

Slutsatser om bästa tillgängliga teknik (BAT) för deponering

I september 2024 ändrades Rådets direktiv 1999/31/EC om deponering av avfall, vilket möjliggjorde framtagande av BAT-slutsatser om bästa tillgängliga teknik för deponering. Sedan tidigare finns det BAT-slutsatser för bland annat avfallsbehandling och avfallsförbränning.

Processen för att ta fram BAT-slutsatser ska ta fyra år. När BAT-slutsatser sedan offentliggjorts, ska dessa efterlevas inom fyra år.

Skattebefrielsen för biogas

I juni 2020 godkände EU-kommissionen en förlängning av den svenska skattebefrielsen för biogas och biogasol fram till den 31 december 2030. Men den 21 december 2022 kom en dom från Tribunalen om att ogiltigförklara EU-kommissionens beslut efter att det tyska företaget Landwärme GmbH väckt talan mot EU-kommissionen. Tribunalen drog slutsatsen att kommissionen borde ha inlett ett formellt granskningsförfarande för att bedöma om skattebefrielserna, i kombination med stöd från andra medlemsstater, som Danmark, ledde till överkompensation2 av biogasproducenter.

I och med detta ogiltigförklarades den svenska skattebefrielsen och biogas, vilket har lett till kraftigt ökade kostnader för biogasanvändare och inneburit en stor osäkerhet i branschen, vilket exempelvis lett till att investeringsbeslut har legat på vänt. Det har även rått en stor osäkerhet om huruvida det skulle kunna bli återkrav för den skattebefrielse som gällt under 2020–2022, vilket skulle vara en enorm ekonomisk belastning för alla i biogasbranschen och till och med kunna leda till konkurs för vissa.

Den 23 oktober i år kom äntligen Kommissionen med besked om att den nu har genomfört den fördjupade granskningen för att återigen bedöma skattebefrielsens förenlighet med EU:s regler för statligt stöd. I granskningen bekräftar EU-kommissionen att den svenska skattebefrielsen är förenlig med EU:s regler för statligt stöd och drar slutsatsen att den bidrar till utvecklingen av förnybar energi i linje med både nationella mål och EU-mål på energi- och klimatområdet.

EU-kommissionen anger även att de inte fått några konkreta bevis för att skattebefrielserna i kombination med stöd från andra medlemsstater, särskilt Danmark, skulle leda till överkompensation för biogasproducenter.

Skatteverket meddelade 13 december 2024 att skattebefrielsen återinförs på liknande sätt som tidigare. Läs mer här, där du även finner länkar till Skatteverkets hemsida och instruktioner om bland annat omprövning.

Förpackningsförordning

Den nya förpackningsförordningen påverkar inte det kommunala insamlingsansvaret för förpackningsavfall, men kan komma få betydelse bland annat med utgångspunkt i vad som definieras som förpackningar och hur olika materialval görs för förpackningar med utgångspunkt i förordningen.

Intressant att notera, vad gäller insamling, är att förordningen pekar på behovet av ett harmoniserat märkningssystem för sortering av avfall och kombinerat med motsvarande märkning på avfallsbehållare: ”Att ett sådant harmoniserat märkningssystem behöver kännas igen av alla medborgare, oavsett omständigheter, såsom ålder och språkkunskaper, bör vara en vägledande faktor i utformningen av märkningen. Ett sådant system kan uppnås genom användning av piktogram med minimalt språkbruk. Sådana designer skulle också bidra till att minimera de översättningskostnader som annars skulle uppstå.” Avfall Sverige har informerat om det nordiska skyltsystemet, vilket väckt intresse.

Rådet och Parlamentet har förhandlat klart om en förpackningsförordning, som ska ersätta nuvarande förpackningsdirektiv. Innan EU-förordningen kan träda i kraft ska dock båda instanserna formellt anta förordningen varpå den kommer att träda i kraft efter 18 månader. Parlamentet antog den slutliga förordningstexten 26 nov och EU-rådet förväntas anta texten i december 2024.

Följdlagstiftning till den reviderade EU-förordningen om gränsöverskridande avfallstransporter

Avfall Sverige har fått ett regeringsuppdrag för att ta fram följdlagstiftningen till den reviderade EU-förordningen om gränsöverskridande transporter av avfall. Avfall Sverige bevakar arbetet.

Revidering av EU:s upphandlingsdirektiv

Kommissionen har inlett en process med att revidera EU:s upphandlingsdirektiv, bland annat efter kritik om bristande konkurrens i offentliga upphandlingar.

Senast uppdaterad - 2024-12-18