Här kommer vi samla några av de vanliga frågor vi brukar få om integritetsskydd och kameraövervakning. Sidan är under uppbyggnad och kommer fyllas på efter hand.
Ja, ni måste alltså söka tillstånd själva. Tillståndet meddelas den som sökte tillståndet. Se kamerabevakningslagen (2018:1200) och mer information hos Inntegritetsskyddsmyndigheten.
Som del i åtgärder för beivrande av nedskräpning som är brottslig och/eller misstänkt överträdelse av ordningsregler (enligt bostadsrättsföreningens stadga eller bostadsrättslagen, eller hyreslagen, 6 kap. jordabalken), finns rimliga skäl att undersöka vem som ansvarar för soporna och även kunna identifiera hur avfallet ska hanteras i fortsättningen. Då bör avfallspåsen kunna kontrolleras av tillsynsmyndighet, fastighetsägare och förvaltare med avseende på innehållet. Detta gäller alltså fall där det finns misstänkt eller konstaterad nedskräpning eller felsortering, t.ex. en restavfallspåse i matavfallet eller i förpackningsavfallet eller påsar bredvid avfallskärlen.
Vid övrig kontroll av innehåll i soppåse, till exempel för allmän återkoppling till enskilda hushåll om utsorteringsreglerna uppfyllts, är det en fråga som kräver noggrann analys med utgångspunkt i den grundlagsskyddade rätten till privatliv och personlig integritet samt EUs dataskyddsförordning GDPR utifrån ifall personuppgiftsbehandlingen kan anses nödvändig. Avfall Sverige ska låta extern jurist som är expert på frågan genomföra analysen och återkommer i frågan.
Regeringsformen 1 kap. 2 § och 2 kap. 6 § samt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/679 av den 27 april 2016 om skydd för fysiska personer med avseende på behandling av personuppgifter och om det fria flödet av sådana uppgifter och om upphävande av direktiv 95/46/EG (allmän dataskyddsförordning, GDPR)
Senast uppdaterad - 2023-11-13