En stor del av det insamlade matavfallet behandlas i biogasanläggningar som producerar certifierad biogödsel. Från och med 1 januari 2023 får endast godkända insamlingspåsar tas emot av biogasanläggningar som producerar certifierad biogödsel. En godkänd insamlingspåse är certifierad enligt EN13432 eller utvärderad för kontakt med livsmedel enligt (EC) No 1935/2004. Detta innebär att kommuner som vill lämna sitt matavfall till biogasanläggningar som producerar certifierad biogödsel måste kunna visa ett intyg, eller liknande, som styrker att insamlingspåsen uppfyller de nya kraven.
Bakgrunden till beslutet handlar om att biogödsel måste hålla hög kvalitet för att bibehålla dagens höga förtroende och för att kunna konkurrera med mineralgödsel. Därför är det viktigt att materialet i insamlingspåsarna inte bidrar till oro över vilka ämnen som skulle kunna läcka till biogödseln. Genom att kräva att insamlingspåsarna är certifierade enligt EN13432 eller utvärderade för kontakt med livsmedel enligt (EC) No 1935/2004 minimeras risken för att oönskade kemikalier eller tungmetaller migrerar över från påsen till matavfallet under transport, lagring eller i rötkammaren. Det nya kravet är också ett lättförståeligt kvalitetsmått som förhoppningsvis ytterligare förstärker lantbrukets och livsmedelsföretagens förtroende för certifierad biogödsel.
Nedan finns svar på vanliga frågor kring det nya kravet på matavfallspåsar. Hittar du inte svar på din fråga, hör av dig till rådgivaren för biologisk återvinning - se kontaktuppgifter nedan.
Från och med 1 januari 2023 får endast godkända insamlingspåsar tas in till tillverkarens anläggning. Detta kontrolleras av tillverkaren vid leverantörsbedömning. För att vara godkänd skall påsen som helhet (in- och utsida inklusive lim och tryckfärg) antingen vara testad och certifierad enligt EN13432 eller utvärderad för kontakt med livsmedel enligt metod för kontakt med sura livsmedel i rumstemperatur under max 30 dagar. EN13432-certifikatet skall vara utställt av ett oberoende ackrediterat organ medan utvärderingen för kontakt med livsmedel skall vara verifierad av en väl etablerad tredjepart genom exempelvis Normpackcertifikat, ISEGA eller liknande. (text från kap. 3.1.1 i SPCR 120, version 2023)
En godkänd insamlingspåse är certifierad enligt EN13432 eller utvärderad för kontakt med livsmedel enligt (EC) No 1935/2004. (text från kap. 1.3 i SPCR 120, version 2023)
Styrgruppen för Certifierad återvinning har, efter dialog med såväl experter inom materialsäkerhet som producenter av påsar, beslutat att justera kravet något. I grunden är kravet detsamma, dvs. vi ska bibehålla det höga förtroendet som finns för biogödsel genom att undvika potentiellt skadliga kemikalier i insamlingspåsar för matavfall, men kravet formuleras på ett något förändrat sätt.
Styrgruppen för Certifierad återvinning är medveten om att EN13432 är en standard för material som bryts ner genom kompostering, inte rötning. Standarden innehåller dock test för kemiska egenskaper och ekotoxicitet. Eftersom det är just kemisk säkerhet som styrgruppen eftersträvar så kan påsar som klarar denna standard anses vara säkra och därmed uppfylla syftet med det nya kravet. Det är alltså ”ekotoxdelen” i EN13432 som styrgruppen finner väsentlig ur denna aspekt. Eftersom påsar av icke-nedbrytbar plast inte kan certifieras enligt EN13432 kvarstår möjligheten att få denna typ av påse godkänd genom att i stället utvärdera påsen för kontakt med livsmedel enligt (EC) No 1935/2004.
I tidigare version av reglerna specificerades närmare vilken standard respektive EU-regelverk som olika material (papper, plast, returplast) skulle uppfylla. Detta har inte ändrats, men genom att i stället hänvisa till grundförfattningen för material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel, nämligen (EC) no 1935/2004, så täcks ev. framtida revideringar av dessa materialspecifika regelverk in. Med andra ord att hänvisa till grundförfattningen ((EC) no 1935/2004) innebär samma sak och krav som tidigare.
Ända sedan kravet infördes så har det funnits ett önskemål från tillverkare av påsar att det ska tydliggöras vilken metod/test som ska användas. Efter dialog med experter inom materialsäkerhet har styrgruppen beslutat att nu specificerad metod, dvs. kontakt med sura livsmedel i rumstemperatur under max 30 dagar, bäst speglar de förhållanden som gäller för matavfallsinsamling.
För påsar som är nedbrytbara enligt EN13432 finns det i standarden ett ekotoxicitetstest, men för påsar av icke-nedbrytbart material (tex. plast) finns det, enligt vad styrgruppen erfar, ingen motsvarande standard. Därför går det i dagsläget inte att ställa något motsvarande krav på uppfyllande av standard för icke-nedbrytbara påsar. Styrgruppen för Certifierad återvinning bevakar dock frågan.
Så vitt styrgruppen för Certifierad återvinning känner till klarar påsar av 100% returplast i dagsläget inte kraven för utvärderad för kontakt med livsmedel enligt (EC) no 1935/2004. Lagstiftningen för material av returplast som kommer i kontakt med livsmedel är dock under revidering och styrgruppen bevakar denna utveckling och är beredda att revidera kraven i det fall lagstiftning som möjliggör säker returplast kommer på plats. Styrgruppen är medveten om de miljömässiga fördelarna med att använda returplast, men måste prioritera biogödselkundernas förtroende i denna fråga.
Nej, det nya kravet gäller för biogasanläggningar som producerar certifierad biogödsel. Dock producerade 21 av de 27 biogasanläggningar som tog emot matavfall under 2019 certifierad biogödsel, så de allra flesta biogasanläggningar kommer att behöva ställa krav på godkända insamlingspåsar fr.o.m. 1 januari 2023 för att fortsätta kunna ta emot matavfallet.
Avfall Sverige har uppdaterat mallen för upphandling av påsar och påshållare för matavfallsinsamling. Mallen finns tillgänglig för nedladdning på Avfall Sveriges hemsida.
Det är tillverkaren av certifierad biogödsel som ansvarar för de substrat (avfall) som anläggningen tar emot och att dessa är godkända. Det är alltså ytterst biogödseltillverkarens ansvar att endast skriva avtal med matavfallsleverantörer som använder godkända insamlingspåsar. Biogödseltillverkaren ska årligen göra en leverantörsbedömning av sina substratleverantörers kvalitetsarbete för att säkerställa kvaliteten på substratet. Vid leverantörsbedömning sker kontroll av att kommunen (eller den som ansvarar för matavfallsinsamlingen) använder godkända insamlingspåsar. Kommunen ska då kunna visa upp intyg, certifikat eller liknande som styrker detta.
Alla avtal om matavfallspåsar som ingåtts före 1 juni 2021 tillåts löpa ut utan att det krävs någon ansökan om dispens. Det är dock inte tillåtet att aktivera ev. optioner kring förlängning av avtalet om så inte skett före 1 juni 2021.
Eftersom styrgruppen för Certifierad återvinning inte vill bidra till onödigt resursslöseri så är det tillåtet att använda upp nuvarande lager av matavfallspåsar. Det är dock inte tillåtet att bygga upp ett onormalt stort lager endast i syfte att fördröja införandet av godkända matavfallspåsar.
Enligt styrgruppens bedömning, baserad på tillgänglig information från påsleverantörer, bör det finnas godkända matavfallspåsar i samtliga materialslag tillgängliga på marknaden. Om en kommun trots detta inte har möjlighet att införskaffa godkända matavfallspåsar senast den 1/1 2023 så finns det möjlighet att söka dispens. Ansökan görs till sekretariatet för Certifierad återvinning. Det är styrgruppen för Certifierad återvinning som fattar beslut. Vid dispensansökan gäller följande:
Bakgrunden till beslutet handlar om att biogödsel måste hålla hög kvalitet för att bibehålla dagens höga förtroende och för att kunna konkurrera med mineralgödsel. Därför är det viktigt att materialet i insamlingspåsarna inte bidrar till oro över vilka ämnen som skulle kunna läcka till biogödseln. Genom att kräva att insamlingspåsar antingen är certifierade enligt EN13432 (där kemiskt säkerhet/ ekotoxicitetstest ingår i standarden) eller är utvärderade för kontakt med livsmedel minimeras risken för att oönskade kemikalier eller tungmetaller migrerar över från påsen till matavfallet under transport, lagring eller i rötkammaren. Det nya kravet är också ett lättförståeligt kvalitetsmått som förhoppningsvis ytterligare förstärker lantbrukets och livsmedelsföretagens förtroende för certifierad biogödsel.
Nej. Det finns insamlingspåsar på marknaden av såväl plast, bioplast och papper som är godkända som insamlingspåsar för matavfall enligt det nya kravet från 1/1 2023.
På Normpacks webbplats finns mer information om material som kommer i kontakt med livsmedel. Där finns även en guide om material för kontakt med livsmedel för nedladdning.
Livsmedelsverket gav 2017 ut en rapport om plast och papper i kontakt med livsmedel.
Senast uppdaterad - 2024-08-01
KONTAKT
Rådgivare för enskilda avlopp och certifierad återvinning samt projektledare