Egenkontroll metanemissioner (EgMet)
Avfall Sverige och Svenskt Vatten driver tillsammans det frivilliga systemet Egenkontroll metanemissioner (EgMet). Systemet ger stöd till biogas- och uppgraderingsanläggningar i arbetet med att kartlägga och minska metanutsläppen.
Fördelar med att ansluta sin anläggning till EgMet
- Ökad kunskap om faktiska metanutsläpp. Genom mätning kan anläggningen kontroller att eventuella villkor om metanutsläpp i miljötillståndet uppfylls, samtidigt som anläggningen får hjälp med förslag till åtgärder för att uppfylla villkoret.
- Underlättad redovisning av hållbarhetskriterier (HBK). Genom att delta får anläggningen ett verifierat system för mätning av metanläckaget och behöver inte använda schablonvärden vid redovisning av växthusgasminskning enligt hållbarhetslagen. Från och med 2021 kommer redovisning enligt HBK att vara aktuellt inte bara för anläggningar som producerar fordonsgas utan även för anläggningar som producerar el eller säljer biogas för värmeproduktion.
- Förbättrade rutiner. Genom att delta får anläggningen rutiner för att fortlöpande kontrollera utrustning m.m. och uppfyller Förordningen om verksamhetsutövarens egenkontroll med avseende på utsläpp av metan.
- Minskad klimatpåverkan. Metanemissioner har stor klimatpåverkan. En klimatsmart biogasproduktion blir extra viktig inte minst inom HBK eftersom många upphandlingar av t.ex. bussbränsle baseras på de officiella HBK-siffrorna.
- Förbättrad arbetsmiljö och ökad säkerhet. Metanemissioner är förenade med en säkerhetsrisk och går dessutom ofta att koppla till illaluktande utsläpp.
- Förbättrad ekonomi. Emissioner av metan innebär förlorade intäkter. Åtgärder för att minimera metanförluster kan löna sig!
Vad innebär ett deltagande i EgMet?
Ett deltagande i EgMet innebär att anläggningen åtar sig att:
- systematiskt och regelbundet utföra läcksökning på anläggningen (utförs av egen personal),
- kvantifiera emissionerna av metan från anläggningen vart tredje år (görs av oberoende mätkonsult),
- skicka dokumentation från ovan mätning (dvs vart tredje år) till kansliet för EgMet.
Kontakt
Avfall Sverige och Svenskt Vatten har anlitat ett kansli (Nitoves) som ska växla upp arbetet med EgMet och ge deltagande anläggningar mer stöd/återkoppling och bättre sprida de goda resultat som branschen presterar. Kansliets uppgifter är att:
- ge er återkoppling kring anläggningarnas mätresultat, inklusive förslag till åtgärder för minskade emissioner,
- skicka ut nyhetsbrev, flagga för utbildningstillfällen och seminarier för ökad kunskap,
- växla upp kommunikationsarbetet riktat mot t.ex. media och myndigheter för att synliggöra det arbete anläggningarna utför för en (ännu) mer klimatsmart biogasproduktion.
Kansliet nås genom att mejla till kansli@egmet.se
Avgift för deltagande
Det utgår en årlig avgift för att delta i EgMet. Avgiften betalas till Avfall Sverige/Svenskt Vatten och täcker självkostnaden för EgMet-kansliet. Avgiften är maximalt 5000 kr/år och anläggning, men blir lägre ju fler anläggningar som ansluter sig. Utöver den årliga avgiften så utgår en kostnad för att anlita en oberoende mätkonsult för kvantifiering av metanemissioner vart tredje år. Anläggningen anlitar själv den oberoende mätkonsulten och betalar för dennes tjänster.
Mätkonsulter
Mätkonsulter som meddelat att de erbjuder kvantifieringar av metanutsläpp på biogasanläggningar enligt handboken:
(i bokstavsordning)
Industrinytta Norden AB
Johan Yngvesson
070-847 55 61
johan@industrinytta.se
Nitoveskonsulterna
Mätning metanemissioner
Anders Magnusson
072-199 66 55
anders.magnusson@nitoves.se
RISE
Konstantinos Chandolias
010 516 52 39
konstantinos.chandolias@ri.se
Är du också mätkonsult och vill synas på denna lista, hör av dig till linn.andersson@avfallsverige och klara.westling@svensktvatten.se. Meddela även om du redan står på listan och vill ändra dina kontakuppgifter.
Beskrivning av EgMet-systemet och checklistor läcksökning
Inträdes- och utträdesblanketter
Sammanställningsrapporter
Senast uppdaterad - 2024-12-04