Fakta & statistik

Animaliska biprodukter

Animaliska biproduktslagstiftningen (ABP-lagstiftningen) är en EU-lagstiftning som reglerar hantering av animaliska biprodukter: produkter som helt eller delvis består av animaliska beståndsdelar.. EU-lagstiftningen består av två förordningar:


Det finns också svensk föreskrift som kompletterar den europeiska lagstiftningen, SJVFS 2006:84. Lagstiftningarna reglerar såväl insamling och transport som behandling av animaliska biprodukter.
En animalisk biprodukt (ABP) är allt från döda djur ner till en kasserad sockerkaka som innehåller ägg. Och det mesta material från djurriket som ryms däremellan som till exempel ull, fjädrar, äggskal, matavfall och naturgödsel.


Fokus för ABP-lagstiftningen är att förebygga och minimera risker för människors och djurs hälsa och framför allt att skydda säkerheten i livsmedels- och foderkedjan. Det är Jordbruksverket som är den behöriga myndigheten som avses i lagstiftning, detta innebär att Jordbruksverket är central behörig myndighet i Sverige och får meddela föreskrifter och fatta beslut. Verket samordnar även kontrollmyndigheternas verksamhet och lämnar råd och hjälp i kontrollverksamheten.

Kategorier

ABP-lagstiftningen delar in de animaliska biprodukterna i olika kategorier som baseras på risk. Kategori 1 bedöms ha den största smittorisken och sedan i fallande skala ner till kategori 3:


Vanliga avfallsslag som Avfall Sveriges medlemmar hanterar är matavfall och f.d. livsmedel. Båda avfallsslagen inryms i kategori 3 men har olika krav på identifiering och transport samt behandling. Det beror på att det finns ett undantag i ABP-lagstiftningen som säger att matavfall får hanteras enligt nationell lagstiftning, i detta fall miljöbalken och avfallsförordningen. 


Definition av matavfall 

I animaliska biproduktslagstiftningen definieras matavfall som
"Alla typer av matavfall, inklusive använd matolja, från restauranger, storkök och andra typer av kök, inbegripet centralkök och hushållskök". Det vill säga matavfall som har passerat ett kök på något vis. Här ryms matavfall från hushåll, storkök och restauranger och fikaställen. Här ingår inte butiksavfall (s.k. före detta livsmedel). 
Före detta livsmedel är allt som innehåller någon animalisk beståndsdel från en butik och grossist. Exempelvis kött och fisk samt mjölkprodukter men även produkter som innehåller mjölk och ägg, exempelvis sockerkaka, godis med gelatin, mjölkchoklad m.m.

Obs! Definitionen matavfall är inte längre ett begrepp inom avfallslagstiftningen, se mer i Avfall Sveriges guide om ABP (nr 15) i kap 2.1.

 

Har du som medlem frågor om ABP-lagstiftningen?

Medlemmar i Avfall Sverige kan kontakta vår externa ABP-expert, Hanna Hellström på Arbit Syd AB, som bistår Avfall Sverige i frågor som rör ABP-lagstiftningen. Kontakta Hanna på harbits@telia.com.

Senast uppdaterad - 2024-12-03

Linn Andersson

KONTAKT

Linn Andersson

Rådgivare för biologisk återvinning och samordnare för biokolfrågor