Aktuellt

Avfall och miljö

Avfall och Miljö är Sveriges enda renodlade avfallstidning. I över 35 år har vi har skrivit om avfallshantering och återvinning. Här finns de djuplodande artiklarna, de förklarande exemplen och den tydliga analysen. Många artiklar skrivs av branschens egna experter. Därför är det inte så konstigt att mer än 90 procent av våra läsare säger sig ha direkt nytta av tidningen i sitt arbete.

Tidningen utkommer fem gånger per år och ges ut av Avfall Sverige.

Omslag Avfall och Miljö, fem nummer per år

Höjdpunkter från Avfall och Miljö nr 1/2025

Csm Tony Clark Liggande Foto Andreas Offesson 5E7dbf7a64

Ledare: Från Frotté till fred

Redan 2018 beslutade EU-kommissionen att textilavfall skulle samlas in som en egen fraktion. Länge har vi också vetat att 2025 skulle bli startåret för hela EU. Ändå hann man inte med utan valde från regeringens sida att med bara ett års varsel lägga ansvaret på kommunerna. Att på så kort tid bygga en helt ny infrastruktur är en nästintill omöjlig uppgift.

Läs hela ledaren
Rakel Eriksson, Fören Unga Med Synnedsättning

Tema Tillgänglighet: "Man känner på olika förpackningar vad de är gjorda av"

I Rakel Erikssons lägenheten i Farsta råder ordning och reda. Även i köksskåpen, där förpackningsavfallet ligger väl sorterat efter materialslag.

– Jag har alltid tyckt att det är viktigt att tänka på miljöfrågor som sopsortering, säger hon.

Den som ser hennes källsortering kan inte ana att Rakel Eriksson nästan är blind, hon ser bara 1 procent.

Läs hela artikeln
Hemtjänst I Soprum TT

Tema Tillgänglighet: Viktigt men svårt att få med hemtjänsten

Drygt 250 000 personer i Sverige får hjälp från hemtjänsten. Att källsortera kan vara en av deras uppgifter, men allt för ofta med ett dåligt resultat.

– Det förekommer mycket plasthandskar och munskydd i matavfall, ibland också kanyler i restavfall. Andra rapporterar att personalen inte ens går in i återvinningsrummet, de lägger hushållssoporna i papperskorgen, säger Karin Brolin, miljöpedagog på Gästrike återvinnare.

Läs hela artikeln
Språk Intervju

Tema Tillgänglighet: Så når du de utrikes födda

En femtedel av Sveriges befolkning är född utomlands. Per Karlströmer har ägnat 20 år för att hitta vägar att nå fram till dem.

– Språket är en av flera nycklar. Det handlar också om nuläge och behov, vilket sätt vill man få information. Många tror att man ska jobba med piktogram, men man måste tänka på hur det uppfattas i målgruppen. Fråga de du vill kommunicera med!

Läs hela artikeln
Växjös Matavfallsboxar

Att tänka utanför (mat)boxen

SSAMs täta boxar med knäpplock lämpar sig väldigt väl för animaliska biprodukter och för flytande före detta livsmedel. Att avfallet är blött innebär att mindre vatten behöver tillsättas i förbehandlingsanläggningen. 

Personalen i butikerna är viktiga, det är de som tömmer förpackningarna.

Läs hela artikeln
Norsk Textilgjenvinning

Sandefjord kan bli Nordens återvinningshub för textil

Norsk Tekstilgjenvinning var först i Norden med mekanisk textilåtervinning. Nu kör de igång sin högteknologiska sorteringsanläggning. Men det är bara början, för det finns planer på att förvandla den idylliska kommunen i Sydnorge till ett textilmecka – för återvinnare.

All slags textil tas emot här. Det som lämpar sig för återbruk sorteras för sig.
Återvinningstekniken är energisnål, den använder inget vatten och ger väldigt lite rejekt jämfört med traditionella metoder.

Läs hela artikeln
Pilotprojekt Tryckimpregnerat Trä NVAA

Tjäna miljoner på tryckt trä

Nacka vatten och avfall har testat en sorteringsguide från Svenska Träskyddsföreningen på impregnerat trä som lämnats till återvinningscentralen. 79 procent av materialet kunde sorteras som icke-farligt avfall. En dryg femtedel bedömdes alltså som farligt avfall.

Nacka vatten och avfall hade kunnat spara upp till en miljon kronor om pilotprojektet hade implementerats fullt ut. Om fördelningen ser likadan ut i alla kommuner innebär det en potentiell besparing på 140 miljoner kronor per år för Sverige.

Läs hela artikeln
Visakhapatnam

Glädjande återbesök i Visakhapatnam

Vad hände sedan? Det undrar man ofta när utvecklingsprojekt avslutas. Eric Rönnols fick tillfälle att besöka den östindiska staden 11 år efter det att han senast var där för att sprida kunskap och inspiration till en bättre avfallshantering.

”Att återbesöka platsen dit avfallet fortfarande kördes var nästan lite surrealistiskt! På den plats som 2013 bara var en typisk dumpsite med växande sopberg och miljöproblem fanns 2024 något helt annat”, skriver han.

Läs hela artikeln

Senast uppdaterad - 2025-02-13

LÄS SENASTE NUMRET
AV AVFALL OCH MILJÖ

Karin Jonsson

KONTAKT

Karin Jönsson

Redaktör Avfall och Miljö samt nyhetsbrevet