2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger förslag på åtgärder för ökad materialåtervinning.

För att Sverige ska kunna nå EU:s återvinningsmål om 55 procent till 2025 föreslår Naturvårdsverket följande författningsförslag:

– Avfall Sverige välkomnar generellt nya krav som leder till ökad materialåtervinning. För att nå målen behövs dock framför allt åtgärder högt upp i kedjan, som ekodesign och krav på inblandning av återvunnen råvara.  Vi måste också ställa högre krav på att verksamheternas avfall faktiskt lämnas till återvinning. Idag ligger det ett ensidigt fokus på hushållens  del, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Undvik kravinflation

Andra förslag – som att utreda ett producentansvar för möbler respektive madrasser, och hitta vägar för att stimulera efterfrågan på återvunnet material – bifalles. Avfall Sverige påpekar dock vikten av att följa upp efterlevnaden av de befintliga kraven på utsortering och materialåtervinning innan nya regler införs, men också att låta redan beslutade åtgärder få effekt.

– Inom några år kommer hushållen att kunna källsortera sina förpackningar där de bor, men också på stan. Det vore klokt att se vilka effekter dessa förändringar ger innan ytterligare krav införs för hushållens avfall.

– Däremot ser vi lågt hängande frukter vad gäller verksamheternas förpackningar. Det är en stor brist att Naturvårdsverket inte argumenterar för fastighetsnära insamling av detta avfall.

Materialinsamling möjligt

Naturvårdsverket har också granskat möjligheten att samla in avfall i materialströmmar, det vill säga att förpackningar blandas med andra produkter av samma material.

– Materialinsamling skulle kunna vara en framkomlig väg. Jag är övertygad om att det går att hitta metoder för att fördela det operativa och finansiella ansvaret på ett bra sätt, men förutsättningarna för en sådan insamling behöver utredas ytterligare. Och det bör inte enbart omfatta kommunalt avfall utan också bygg- och rivningsavfall, säger Tony Clark.

 

Avfall Sveriges remissvar

Naturvårdsverkets skrivelse: Åtgärder för att öka materialåtervinningen av avfall

Avfall Sveriges nyhet: Så kan mer återvinnas

Senast uppdaterad - 2024-02-22

Fler nyheter

Textil:Kläder

2023-11-08

Producentansvar för textil välkomnas

EU-kommissionen har lämnat förslag till revidering av avfallsdirektivet, bland annat med förslag om ett producentansvar för textil och mål för minskad…

Läs mer
Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Lustgastuber I Soprum Foto Andreas Bjäre

2024-03-26

Tryggare utan lustgas

Regeringens utredare föreslår begränsningar i försäljningen av lustgas för att förhindra att den används i berusningssyfte.

Läs mer
Plockanalys Tecknad

2024-04-02

Vänta med plockanalyser

Avfall Sverige kvalitetssäkrar nu sin manual för plockanalyser av mat- och restavfall. Kommuner rekommenderas därför att invänta det färdiga dokumente…

Läs mer
Trädgårdsavfall Eldas

2024-04-11

Sluteldat med trädgårdens löv och ris?

Det har i media rapporterats om att det är olagligt att elda löv, ris och annat trädgårdsavfall på den egna tomten. Även möjligheten att ha en majbras…

Läs mer
Strejkvarsel

2024-04-12

Hot om sopstrejk

Kommunal har varslat om strejk på avfallsområdet i 26 kommuner med start den 18 april kl 07. UPPDATERING: Avtal slöts den 17 april och därmed kunde s…

Läs mer