2024-02-19

Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen

Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger förslag på åtgärder för ökad materialåtervinning.

För att Sverige ska kunna nå EU:s återvinningsmål om 55 procent till 2025 föreslår Naturvårdsverket följande författningsförslag:

– Avfall Sverige välkomnar generellt nya krav som leder till ökad materialåtervinning. För att nå målen behövs dock framför allt åtgärder högt upp i kedjan, som ekodesign och krav på inblandning av återvunnen råvara.  Vi måste också ställa högre krav på att verksamheternas avfall faktiskt lämnas till återvinning. Idag ligger det ett ensidigt fokus på hushållens  del, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Undvik kravinflation

Andra förslag – som att utreda ett producentansvar för möbler respektive madrasser, och hitta vägar för att stimulera efterfrågan på återvunnet material – bifalles. Avfall Sverige påpekar dock vikten av att följa upp efterlevnaden av de befintliga kraven på utsortering och materialåtervinning innan nya regler införs, men också att låta redan beslutade åtgärder få effekt.

– Inom några år kommer hushållen att kunna källsortera sina förpackningar där de bor, men också på stan. Det vore klokt att se vilka effekter dessa förändringar ger innan ytterligare krav införs för hushållens avfall.

– Däremot ser vi lågt hängande frukter vad gäller verksamheternas förpackningar. Det är en stor brist att Naturvårdsverket inte argumenterar för fastighetsnära insamling av detta avfall.

Materialinsamling möjligt

Naturvårdsverket har också granskat möjligheten att samla in avfall i materialströmmar, det vill säga att förpackningar blandas med andra produkter av samma material.

– Materialinsamling skulle kunna vara en framkomlig väg. Jag är övertygad om att det går att hitta metoder för att fördela det operativa och finansiella ansvaret på ett bra sätt, men förutsättningarna för en sådan insamling behöver utredas ytterligare. Och det bör inte enbart omfatta kommunalt avfall utan också bygg- och rivningsavfall, säger Tony Clark.

 

Avfall Sveriges remissvar

Naturvårdsverkets skrivelse: Åtgärder för att öka materialåtervinningen av avfall

Avfall Sveriges nyhet: Så kan mer återvinnas

Senast uppdaterad - 2024-09-17

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Avfallstrenden 2023 (1)

2024-05-28

Positiv avfallstrend: mindre slängs, mer plast till återvinning

Mängden hushållsavfall minskade med 4 procent 2023 jämfört med året innan, och uppgick till totalt drygt 4,5 (4,7) miljoner ton eller 431 (449) kilo p…

Läs mer
Illustration som visar hur jordklotet överlämnas till kommande generation

2024-06-07

Så vill verket nå cirkularitet

Naturvårdsverket har lämnat ett förslag till nationell avfallsplan och nytt avfallsförebyggande program. De ska bidra till att Sverige accelererar arb…

Läs mer
Person snickrar på träaltan

2024-06-11

Säkert återbruk av impregnerat virke

I en färsk rapport visar Avfall Sverige på möjligheterna att sortera ut modernt impregnerat trä, som inte är farligt avfall. Det ger möjligheter att å…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer