2024-02-19
Vidgade vyer krävs för att nå återvinningsmålen
Fokusera uppströms, men också på verksamhetsavfallet. Det är Avfall Sveriges budskap i remissvaret på Naturvårdsverkets regeringsuppdrag, där de ger förslag på åtgärder för ökad materialåtervinning.
För att Sverige ska kunna nå EU:s återvinningsmål om 55 procent till 2025 föreslår Naturvårdsverket följande författningsförslag:
- Befintliga bestämmelser kring returpapper upphävs.
- Krav på ökad utsortering och separat insamling av papper, plast, metall och glas.
- Krav på att brännbart avfall sorteras ut i dels brännbart avfall som är lämpligt att förbereda för återanvändning eller materialåtervinna, dels övrigt brännbart avfall.
- Krav på att kommunerna informerar om avfallshantering.
– Avfall Sverige välkomnar generellt nya krav som leder till ökad materialåtervinning. För att nå målen behövs dock framför allt åtgärder högt upp i kedjan, som ekodesign och krav på inblandning av återvunnen råvara. Vi måste också ställa högre krav på att verksamheternas avfall faktiskt lämnas till återvinning. Idag ligger det ett ensidigt fokus på hushållens del, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.
Undvik kravinflation
Andra förslag – som att utreda ett producentansvar för möbler respektive madrasser, och hitta vägar för att stimulera efterfrågan på återvunnet material – bifalles. Avfall Sverige påpekar dock vikten av att följa upp efterlevnaden av de befintliga kraven på utsortering och materialåtervinning innan nya regler införs, men också att låta redan beslutade åtgärder få effekt.
– Inom några år kommer hushållen att kunna källsortera sina förpackningar där de bor, men också på stan. Det vore klokt att se vilka effekter dessa förändringar ger innan ytterligare krav införs för hushållens avfall.
– Däremot ser vi lågt hängande frukter vad gäller verksamheternas förpackningar. Det är en stor brist att Naturvårdsverket inte argumenterar för fastighetsnära insamling av detta avfall.
Materialinsamling möjligt
Naturvårdsverket har också granskat möjligheten att samla in avfall i materialströmmar, det vill säga att förpackningar blandas med andra produkter av samma material.
– Materialinsamling skulle kunna vara en framkomlig väg. Jag är övertygad om att det går att hitta metoder för att fördela det operativa och finansiella ansvaret på ett bra sätt, men förutsättningarna för en sådan insamling behöver utredas ytterligare. Och det bör inte enbart omfatta kommunalt avfall utan också bygg- och rivningsavfall, säger Tony Clark.
Naturvårdsverkets skrivelse: Åtgärder för att öka materialåtervinningen av avfall
Avfall Sveriges nyhet: Så kan mer återvinnas
Senast uppdaterad - 2024-09-17