2022-02-15

Vattenbaserad färg är inte farligt avfall

Återvinningscentralerna behöver inte förändra insamlingen av vattenbaserad färg men kan behöva ändra sina rutiner för borttransport av farligt gods.  

Från den 1 mars klassificeras stora mängder vattenbaserad färg som miljöfarlig kemisk produkt enligt EU:s kemikalielagstiftning (CLP) på grund av innehåll av vissa biocider. När detta uppdagades uppstod frågan om det också skulle klassas som farligt avfall, vilket skulle inneburit stora förändringar i hanteringen av vattenbaserad färg. Så är alltså inte fallet. 

Avfall Sverige avser att publicera utredningen inom kort, i form av en Avfall Sverige-PM. 

Sammanfattning av Avfall Sveriges bedömning av farligt avfall-klassificering

Avfall Sverige har låtit Kemakta utreda frågan och gör den generella bedömningen att även om ändringen innebär att vattenbaserad färg kommer att klassificeras som farligt gods så klassas det inte som farligt avfall. Detta eftersom klassificering av avfall i vissa avseenden avviker från de regler som används för klassificering av kemiska produkter, bland annat ifråga om koncentrationsgränser. 

En tillämpning av de klassificeringsregler för avfall som anges i EU:s förordningar och vägledning visar att flertalet av de ämnen som förekommer i vattenbaserade färger skulle enskilt klassificeras som HP14 miljöfarligt vid en halt överstigande 0,25 %. I den översiktliga genomgången som gjorts av innehållet i svenska färger har ingen vattenbaserad färg hittats som enligt säkerhetsbladen skulle ha halter av dessa ämnen som medförde en klassificering som farligt avfall.  

Avfall Sveriges sammanfattning av MSB:s skrivelse om farligt gods

Se hela skrivelsen här 

En del av de vattenbaserade färger som hittills inte ansetts vara farligt gods, men som innehåller ämnena DCOIT, OIT och ZnPT över ett visst gränsvärde kommer att klassificeras som miljöfarliga enligt farligt gods-lagstiftningen (UN 3082) från och med den 1 mars 2022. 

Färg som tillverkats innan ändringen i kemikalielagstiftningen kommer lång tid framöver att fortsätta trilla in på Sveriges återvinningscentraler, och dessa är av naturliga skäl inte märkta enligt den nya lagstiftningen. Dessa förpackningar saknar alltså varningssymboler såsom ”fisken och trädet”. Enligt MSB ska dessa förpackningar inte behöva omklassificeras till UN 3082 utan kan transporteras som icke farligt gods, under förutsättning att färgavfallet inte uppfyller någon annan klass (till exempel är brandfarligt eller frätande).  

För att underlätta hantering och transport av den ökande andelen farligt gods-färg med den nya klassificeringen framöver, vill MSB se en ändring om att färgavfall med UN 3082 bland annat ska få transporteras som bulk i containrar, i likhet med vad som gäller för brandfarlig färg, men ett beslut har ännu inte fattats. 
 
För mer bakgrund, se vår tidigare nyhet i frågan 

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer