2023-01-09

Systemförändring krävs för cirkulär plasthantering

I söndagens Rapport lyftes ett viktigt problem: svårigheterna att materialåtervinna plast. ”Det är ett systemfel när så stora mängder bra material inte kan utnyttjas på rätt sätt. Men vi har ett förslag till lösning”, säger Jon Djerf, rådgivare på Avfall Sverige.

Naturvårdsverkets beräkningar visar att bara tio procent av den plast som sätts på marknaden återvinns till ny plast. Störst är svårigheterna när det gäller plast som inte är förpackningar.

– Många kommuner har valt att samla in gamla trädgårdsmöbler, pulkor och andra plastprodukter separat. Problemet är att det finns en uppsjö av olika plasttyper i samhället, och för de flesta av dem saknas det i dagsläget teknik för att de ska kunna materialåtervinnas, eller så saknas efterfrågan på det återvunna materialet och då är det ändå ingen som vill ta på sig att göra det, säger Jon Djerf.

Kortsiktigt behöver materialåtervinningen utvecklas. Men långsiktigt finns det bättre alternativ än att satsa många miljarder på ny teknik – förändringar måste göras i produktionsledet, menar Jon Djerf:

– Ett första steg är att minska mängden plastprodukter – vi måste sluta tillverka skräp! Nästa steg är att tillverka rätt sorts plast. I ett forskningsprojekt genomfört tillsammans med producenterna och återvinningsföretagen har Avfall Sverige kunnat visa att det för väldigt många produkter är möjligt att ersätta de hundratals olika varianterna av plast som används idag med betydligt färre, kanske tiotalet plastsorter. Då finns det förutsättningar att materialåtervinna betydligt mer och möjlighet att skapa en marknad så att plasten kan cirkulera.

Många dellösningar

Avfall Sverige och kommunerna jobbar aktivt med frågan om att minska plasten som går till energiåtervinning, ofta i samverkan med andra aktörer. Men styrmedel behövs också, menar Jon Djerf.

– Det finns också flera bra förslag på regeringens bord som vi är positiva till, till exempel kvotplikt, det vill säga krav på inblandning av återvunnet material vid nyproduktion.

Rapports inslag, del 1

Rapports inslag, del 2

Avfall Sveriges pressmeddelande om UNITY-projektet

Rapport 2022:23 Unity - Går det att ersätta dagens alla plastvarianter med ett färre antal?

Senast uppdaterad - 2023-02-14

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Avfallstrenden 2023 (1)

2024-05-28

Positiv avfallstrend: mindre slängs, mer plast till återvinning

Mängden hushållsavfall minskade med 4 procent 2023 jämfört med året innan, och uppgick till totalt drygt 4,5 (4,7) miljoner ton eller 431 (449) kilo p…

Läs mer
Illustration som visar hur jordklotet överlämnas till kommande generation

2024-06-07

Så vill verket nå cirkularitet

Naturvårdsverket har lämnat ett förslag till nationell avfallsplan och nytt avfallsförebyggande program. De ska bidra till att Sverige accelererar arb…

Läs mer
Person snickrar på träaltan

2024-06-11

Säkert återbruk av impregnerat virke

I en färsk rapport visar Avfall Sverige på möjligheterna att sortera ut modernt impregnerat trä, som inte är farligt avfall. Det ger möjligheter att å…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer