2024-09-09

Starka krafter förstärker internationella insatser

Avfall Sverige har anställt Andrik Mols och Hedvig Petersson. De ska leda och driva det prestigefyllda uppdraget att bistå i uppbyggnaden av Ukrainas avfallshantering ”Reformering av kommunal avfallshantering” men också bistå i andra utvecklingsprojekt.

– Det är två ytterst kompetenta medarbetare som ska se till att erfarenheterna från svenska kommuner kan användas där de behövs som bäst. Det kommer att ge bättre avfallshantering, anpassad till EU:s standarder, men det bidrar också till ökad resurseffektivitet, minskad påverkan på miljö och klimat och förbättrad livskvalitet för hårt prövade människor, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Huvudsakligen kommer Andrik Mols och Hedvig Petersson att arbeta med uppdraget som regeringen gett Avfall Sverige och Salar International om att reformera den kommunala avfallshanteringen i Ukraina under 2024 - 2027. Det finansieras via Sida med 160 miljoner kronor.

Andrik Mols är miljöspecialist med över 20 års erfarenhet av konsultverksamhet inom avfallssektorn. I Nederländerna har han arbetat med planering och strategisk utveckling på lokal nivå, men därefter fokuserat på internationella projekt. Han har arbetat i mer än 50 länder, inklusive Ukraina. Närmast kommer han från en tjänst som Project & Market Director vid teknikkonsultbolaget Cowi.

– Min erfarenhet av att arbeta med stora projekt och en mångfald av experter har gett mig en djup förståelse för komplexiteten i internationellt utvecklingsbistånd och lärt mig att hantera kulturella skillnader. Nu ser jag fram emot att kliva in i min nya roll som internationell projektledare på Avfall Sverige och sprida svensk expertis kring hållbar avfallshantering, säger Andrik Mols.

En fråga om miljö och människor

Hedvig Petersson får en roll som internationell projektkoordinator. Miljö och mänskliga rättigheter har varit ledstjärnor i hennes karriär, vilket bland annat lett henne till Klimat- och näringslivsdepartementet där hon arbetat med internationella frågor. Hon har bland annat arbetat med Sveriges värdskap av FN-mötet Stockholm+50, Sveriges EU-ordförandeskap samt ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet.

– De miljö- och klimatmässiga konsekvenserna av invasionen är omfattande och stora mängderna rasmassor behöver hanteras och återvinnas. Att bidra i det arbetet är att bidra till att Ukraina kan öka sin motståndskraft och långsiktigt bygga upp landet igen, säger Hedvig Petersson.

Hedvig Petersson finns redan på plats på Avfall Sveriges kansli och nås på hedvig.petersson@avfallsverige.se, medan Andrik Mols börjar den 1 oktober. Båda är projektanställda för tre år med möjlighet till förlängning.

Senast uppdaterad - 2024-09-17

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
Tomas Nilsson, Hedeskoga

2024-09-17

Han gör deponin till ett zoo

På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga a…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Biogas 2023 Red

2024-10-01

Biogasanvändningen minskar trots stora behov

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till dry…

Läs mer