2023-03-07

Skattebefrielse för biogas stoppas – men kan räddas på sikt

Ett formaliafel i EU-kommissionens beslutsprocess ogiltigförklarar skattebefrielsen av svensk biogas för perioden 2021–2030. Det framgår av en dom den 21 december 2022 från Tribunalen – en underinstans till EU-domstolen.

Bakgrunden är att det tyska företaget Landwärme GmbH väckte talan mot EU-kommissionen om att den svenska skattebefrielsen kan leda till överkompensation eftersom importerad biogas kan ha fått stöd i andra medlemsstater. Tribunalens dom tar dock inte ställning till just detta, men baseras istället på att EU-kommissionen inte uppfyllt formalia i beslutsprocessen.

Domen kunde överklagas fram till den 4 mars, men regeringen har valt att inte göra det, eftersom möjligheterna att få ett ändrat domslut bedömdes som ytterst begränsade. Domen har nu vunnit laga kraft, vilket innebär att skattebefrielsen stoppas för biogas som används som motorbränsle, i elproduktion eller för uppvärmning. Även biogasproducenternas användning inom den egna anläggningen påverkas, liksom deponigas som används för uppvärmning eller elproduktion. Biogaspriset stiger därmed dramatiskt.

EU-kommissionen inleder nu en formell granskning av stödet, för att därefter fatta nya beslut. Regeringen kommer att driva på processen och samarbeta med kommissionen i detta arbete. Vid en interpellationsdebatt den 7 mars klargjorde finansminister Elisabeth Svantesson att målet är att skattebefrielsen ska kunna återinföras. I väntan på det tittar regeringen nu på andra sätt att stödja biogasen.

Skatten ska börja betalas från och med den 7 mars. Det är i skrivande stund oklart om redan utbetalda pengar ska återbetalas. Skatteverket kommer att återkomma i denna fråga så fort de vet mer. 

 

Skatteverkets information

Regeringens pressmeddelande

Senast uppdaterad - 2023-06-27

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Avfallstrenden 2023 (1)

2024-05-28

Positiv avfallstrend: mindre slängs, mer plast till återvinning

Mängden hushållsavfall minskade med 4 procent 2023 jämfört med året innan, och uppgick till totalt drygt 4,5 (4,7) miljoner ton eller 431 (449) kilo p…

Läs mer
Illustration som visar hur jordklotet överlämnas till kommande generation

2024-06-07

Så vill verket nå cirkularitet

Naturvårdsverket har lämnat ett förslag till nationell avfallsplan och nytt avfallsförebyggande program. De ska bidra till att Sverige accelererar arb…

Läs mer
Person snickrar på träaltan

2024-06-11

Säkert återbruk av impregnerat virke

I en färsk rapport visar Avfall Sverige på möjligheterna att sortera ut modernt impregnerat trä, som inte är farligt avfall. Det ger möjligheter att å…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer