2024-06-11

Säkert återbruk av impregnerat virke

I en färsk rapport visar Avfall Sverige på möjligheterna att sortera ut modernt impregnerat trä, som inte är farligt avfall. Det ger möjligheter att återbruka eller materialåtervinna virket, och kan minska kostnaderna för både kommunen och miljön.

Impregnerat trä är den klart största farligt avfall-fraktionen som samlas in på kommunernas återvinningscentraler, efter elektronik. Idag hanteras nästan allt som farligt avfall, samtidigt som impregneringsmedlen har utvecklats i en mer hållbar riktning – ämnen som arsenik och kreosot har helt förbjudits.

Avfall Sverige har därför låtit Ramboll testa modernt impregnerat trä, och även mätt kvarvarande halter i äldre trä. Det har resulterat i följande slutsatser:

Fler hållbara alternativ

– Tidigare har man skickat allt som farligt avfall för energiåtervinning men rapporten visar att det finns en stor potential till effektivare hantering av impregnerat trä. Att vi nu har en gedigen kunskapssammanställning öppnar upp för mer återbruk, mer materialåtervinning och billigare hantering. Samtidigt är det behandlat trä, så det ska inte blandas med obehandlat virke, och om det kasseras måste det gå till en anläggning för energiåtervinning som kan hantera kemikalierna, säger Camilla Nilsson, rådgivare på Avfall Sverige.

– Om kommunen väljer att dela upp impregnerat virke i ofarligt och farligt så måste kommunen bygga upp rutiner för att säkerställa att det som sorteras ut som icke-farligt verkligen är det. Det kan kräva personlig mottagning på återvinningscentralerna med uppvisande av kvitto eller liknande, för att bevisa att virket är ofarligt. Det går att lösa på olika sätt – kommunerna är kreativa när det gäller att ta sig uppför avfallstrappan!

Rapport 2024:13 Tryckimpregnerat virke – avfallsklassificering och hantering

Senast uppdaterad - 2024-11-05

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer