2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastflöden. De representerar hela plastens värdekedja – från tillverkare till avfallshanterare och förbrännare.

En av de 29 är Avfall Sverige.

– Vi gör det vi kan inom vårt ansvar och rådighet, men det krävs att fler aktörer i plastens värdekedja tar sitt ansvar för att minska mängden plast som förbränns, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Handlingsplanen har tagits fram inom det branschöverskridande projektet ”Cirkulär omställning av fjärrvärme- och kemiindustrin: Samarbeten för mindre plast till förbränning”, som syftar till att skapa en mer resurseffektiv och cirkulär plast- och kemiindustri samt ett hållbart system för energiåtervinning.

Stor klimatpåverkan från energiåtervinning

Plastavfall till avfallsförbränning är en betydande källa till utsläpp av fossil koldioxid och står för cirka sju procent av Sveriges totala utsläpp. Trots ansträngningar att minska plast till förbränning fortsätter utsläppen att öka. För att vända utvecklingen krävs en mer hållbar värdekedja för plast – från design och produktion till förebyggande, sortering, återbruk och återvinning.

EU har som mål att bli klimatneutralt senast 2050, med delmålet att minska nettoutsläppen med minst 55 procent till 2030 och 90 procent till 2040. Sverige har tidigarelagt sitt mål till 2045. För att nå dessa mål behövs kraftfulla åtgärder, och flera branscher har redan tagit fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft.

Projektet finansieras av Vinnova tillsammans med deltagande företag och organisationer, däribland Avfall Sverige. Arbetet genomförs huvudsakligen under 2024 och 2025 med Profu som projektledare.

 

Ladda ner rapporten

Senast uppdaterad - 2025-03-27

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Ukraina, Donationer

2025-03-27

Lozova tar emot första donationen från Sverige

Uppsala kommun skänker 191 avfallskärl till Lozova i Charkivregionen. Det är den första donationen inom ramarna för WM4U – Waste Management for Ukrain…

Läs mer