2024-11-07
Så ökar vi kvaliteten i avfallshanteringen

Kvalitet var temat för Avfall Sveriges höstmöte i Linköping den 5–6 november. Forskare och praktiker visade på hur standarder, rutiner och AI kan säkra renare materialflöden att skicka vidare i den cirkulära ekonomin.
Mattias Lindahl, professor i industriell miljöteknik vid Linköpings universitet, har lett den tekniska kommittén som tagit fram världens första ISO-standard för cirkulär ekonomi. En lärdom från det arbetet är att det är lättare av få avsättning för en produkt än ett avfall.
Att produktifiera avfall är något som Renova jobbat hårt med, bland annat för träavfall. Tydliga rutiner för hela kedjan, provtagning, särskilda fickor för utgående trä och rutiner om något går fel har lett till att de idag kan leverera FCS-certifierat trä till möbelindustrin.
– Det jag verkligen brinner för är att våra avfallsanläggningar blir lite bättre varje dag och att vi får ut resurser så vi får ett cirkulärt flöde, sade Nanna Bergendahl, produktionschef för materialåtervinning på Renova.
Samarbete med tillsynsmyndigheterna kan underlätta arbetet och ge nya insikter, tipsade hon.
En annan certifiering, den för biogödsel och kompost, uppmärksammades också. I år är det 25 år sedan SBCR tillkom efter önskemål från Avfall Sveriges medlemmar. Tack vare den har vi idag en nationell standard som godkänns av såväl lantbrukare som Krav.
– Kvaliteten i insamlingen är central, därför borde alla renhållare ha kännedom om certifieringen, sade Angelika Blom, rådgivare på Avfall Sverige.
Anamma tekniken
Flera talare visade hur AI kan hjälpa branschen att förbättra kvaliteten. Susanne Eriksson, projektledare på Wargön Innovation, berättade om deras utvecklingsarbete för att automatisera textilsortering. Självlärande system och NIR-teknik kan inte bara identifiera senaste modet utan också sortera bort kläder som innehåller PFAS eller andra farliga ämnen.
CertAIn är ett nystartat projekt inom Avfall Sverige Utveckling som kan upptäcka felsortering och leverera plockanalyser i realtid, det väckte stort intresse. I samarbete med Chalmers Industriteknik har smarta kameror installerats för åtta fraktioner på en återvinningscentral. Resultatet ska presenteras sommaren 2026.
– AI går inte att motstå, det finns en enorm potential i att jobba med AI, summerade Anders Lundin-Lindgren, vd för Norrtälje Vatten och avfall, en av aktörerna som deltagit i Sobonas satsning för att föra in AI i avfallshanteringen.
Möjligheter och hjältar
Alla strävar efter kvalitet och hållbarhet, men hur hållbar är avfallsbranschen egentligen? Snart får vi svaret, svart på vitt, tack vare CSRD. Somliga ser kravet på större företag att rapportera sitt hållbarhetsarbete som en administrativ börda. Katarina Sundberg, samhällspolitisk rådgivare på Avfall Sverige, redde ut begreppen och presenterade Avfall Sveriges vägledning för CSRD, men hon visade också på möjligheterna.
– CSRD är en del i att få ett grönare och mer hållbart EU, sade hon.
Avfall Sveriges vd Tony Clark efterlyste större engagemang från den svenska regeringen i miljö- och klimatfrågorna, och fler radikala förslag från EU kring cirkulär ekonomi. Bland annat nämnde han förslaget om tio års garanti som verkligen skulle höja ribban för kvalitet. Men han gav också en eloge till alla kollegor runt om i landet som varje dag kämpar för att göra avfallshanteringen lite bättre:
– Det är ni som är hjältarna, som ingjuter hopp om klimatet och den cirkulära ekonomin. Det är ni som gör skillnad!
Fler nedslag från höstmötet kan du läsa om i Avfall och Miljö nr 1/2025, som utkommer den 11/2.
Senast uppdaterad - 2025-02-07