2024-10-08
Så kan vi styra mot cirkulär ekonomi
Genom ekonomiska piskor och morötter, fler producentansvar och effektiv tillsyn kan Sverige skapa ett mer hållbart samhälle. Det framgår av en utredning från Kommittén om ekonomiska styrmedel för att främja omställningen till en cirkulär ekonomi.
År 2022 tillsatte regeringen en kommitté med uppdrag att utreda hur ekonomiska styrmedel kan stödja övergången till en cirkulär ekonomi och samtidigt bidra till att nå Sveriges klimat- och miljömål. Utredningen, som nu presenterats, belyser vikten av att både nationella och internationella åtgärder genomförs för att minska den negativa miljö- och klimatpåverkan från svensk konsumtion.
• Skatter och avgifter
En viktig del av styrmedelsarbetet är att prissätta produkter baserat på deras miljöpåverkan. Beskattning av icke-återvinningsbara material, såsom plast och textilier, kan bidra till att minska konsumtionen av dessa varor och istället styra efterfrågan mot mer hållbara alternativ, exempelvis återvunna eller biobaserade produkter.
• Producentansvar och utökat ansvar för fler produktgrupper
En central rekommendation är att utöka producentansvaret till fler produktkategorier som t.ex. textilier och madrasser . Detta skulle tvinga producenter att ta ett större ansvar för produktens livscykel och öka återvinningsbarheten.
• Subventioner för cirkulära tjänster
Stöd till företag inom reparation och återanvändning kan öka produkters livslängd, vilket i sin tur minskar behovet av nyproduktion och resursutvinning. Exempelvis föreslås reparationscheckar eller direkta subventioner till tjänster som kan förlänga produktens användning.
• Tillsyn och effektivare regelverk
En välfungerande avfallshantering förutsätter effektiv tillsyn och tydliga regelverk. Det är avgörande att myndigheter ges tillräckliga resurser för att säkerställa att företag följer lagar och förordningar, samt för att motverka illegal avfallshantering.
Kommitténs utredning lyfter också behovet av nya teknologiska innovationer, särskilt inom sortering och materialåtervinning. Automatiserad demontering och avancerade teknologier för identifiering av material kan göra återvinning mer lönsam och bidra till att återvinningsbart material kan konkurrera med primära råvaror.
– Det finns ingen enskild åtgärd som löser alla problem. En kombination av skatter, producentansvar, subventioner,teknisk utveckling och hållbara affärsmodeller behövs. , Våra samlade resurser måste utnyttjas mer effektivt och avfallshanteringen bli en central del av omställningen säger Tony Clark, vd Avfall Sverige i en kommentar. För att lyckas med detta krävs långsiktiga åtgärder och samarbete både nationellt och internationellt samarbete, inte minst genom EU.
– Kommunerna tar sitt ansvar för att arbeta för cirkulär ekonomi. Vi har sedan länge en vision som går ut på att inget avfall ska uppstå och vi har arbetat med kretslopp under många, många år., Ett exempel är att producera biogas och biogödsel från matavfall, produkter som är avgörande för t.ex. industrins omställning
Avfall Sverige kommer att analysera utredningens förslag och återkomma med ytterligare synpunkter längre fram.
Utredningen: Om ekonomiska styrmedel för en mer cirkulär ekonomi, SOU 2024:67
Senast uppdaterad - 2024-10-08