2023-10-31
Så kan mer återvinnas
Naturvårdsverket har lämnat en skrivelse till Regeringen, med flera förslag om hur mer kommunalt avfall kan materialåtervinnas.
Naturvårdsverket bedömer att EU:s återvinningsmål om 55 procent materialåtervinning år 2025 blir svårt att nå. För att nå målet år 2035 om 65 procent materialåtervinning krävs att flera åtgärder vidtas skyndsamt och att de praktiska utmaningarna adresseras. En hög regelefterlevnad kommer krävas när det gäller de beslutade och föreslagna utsorteringskraven. Dessutom behövs tekniska och affärsmässiga förutsättningar så att de material som sorteras ut faktiskt materialåtervinns.
Naturvårdsverket lämnar fyra författningsförslag och fem åtgärdsförslag som tillsammans med pågående processer och tidigare förslag ger bättre förutsättningar för att Sverige ska kunna nå målen om förberedelse för återanvändning och materialåtervinning av kommunalt avfall.
Naturvårdsverkets författningsförslag:
- Befintliga bestämmelser kring returpapper upphävs.
- Krav på ökad utsortering och separat insamling av papper, plast, metall och glas.
- Krav på att brännbart avfall sorteras ut i dels brännbart avfall som är lämpligt att förbereda för återanvändning eller materialåtervinna, dels övrigt brännbart avfall.
- Krav på att kommunerna informerar om avfallshantering.
Naturvårdsverkets åtgärdsförslag:
- Producentansvar för möbler respektive madrasser behöver utredas.
- Datainsamlingen av uppgifter om avfall från verksamheter behöver förbättras.
- Efterfrågan på återvunnet material behöver stimuleras.
- Förutsättningarna för reparation, återtillverkning och återbruk behöver förbättras.
- Kommunerna behöver stöd från nationell och regional nivå.
Denna slutredovisning omfattar uppdraget Åtgärder för att öka materialåtervinningen av avfall och den del av uppdraget Rätt plast på rätt plats som undersöker vilka avfallsströmmar av plast som inte omfattas av utsorteringskrav idag som är lämpliga att ställa högre utsorteringskrav på för att öka möjligheten att använda avfallet som resurs i en cirkulär och fossilfri ekonomi.
Avfall Sverige återkommer i sitt remissvar med kommentarer på förslaget.
Naturvårdsverkets skrivelse: Åtgärder för att öka materialåtervinningen av avfall
Senast uppdaterad - 2023-11-23