2024-09-06

Rättegång startad i Think Pink-målet

Den 3 september inleddes huvudförhandlingen mot företrädare för Think Pink-bolagen. Förutom omfattande miljöbrott har nu ekonomisk brottslighet lagts till åtalet.

Minst 15 kommuner har drabbats av Think Pinks verksamhet, där stora mängder verksamhetsavfall tagits emot utan att företaget kunnat hantera det. Den misstänkt otillåtna avfallshanteringen har lett till utsläpp av höga halter av PCB7, PAH-H, bly, kvicksilver och arsenik. Elva personer står åtalade för miljöbrott, varav fem för grovt miljöbrott.

En miljökonsult misstänks ha medverkat till miljöbrott genom uppdrag för Think Pink. Sammantaget har tillgångar om 232 miljoner kronor frysts i väntan på rättegång. I somras tillkom åtal mot fyra personer för flera fall av ekonomisk brottslighet. Det handlar om oriktiga fakturor och privata kostnader som bokförts som affärshändelser.

– Jag hoppas att Think Pink-målet kan blir en väckarklocka för privata aktörer som upphandlar avfallshantering, men också för tillsynsverksamheten. Vi måste ställa höga krav på de som hanterar avfall, oavsett om det är spillvirke eller eternit. Och god avfallshantering måste få kosta. Jag hoppas att den pågående miljöstraffrättsutredningen kan resultera i en positiv utveckling, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Förundersökningen består av 45 000 sidor och rättegången är planerad att pågå till och med våren 2025. En rättegång kring ekonomisk brottslighet tillkommer.

Senast uppdaterad - 2024-09-17

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
Tomas Nilsson, Hedeskoga

2024-09-17

Han gör deponin till ett zoo

På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga a…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Biogas 2023 Red

2024-10-01

Biogasanvändningen minskar trots stora behov

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till dry…

Läs mer