2024-09-06
Rättegång startad i Think Pink-målet
Den 3 september inleddes huvudförhandlingen mot företrädare för Think Pink-bolagen. Förutom omfattande miljöbrott har nu ekonomisk brottslighet lagts till åtalet.
Minst 15 kommuner har drabbats av Think Pinks verksamhet, där stora mängder verksamhetsavfall tagits emot utan att företaget kunnat hantera det. Den misstänkt otillåtna avfallshanteringen har lett till utsläpp av höga halter av PCB7, PAH-H, bly, kvicksilver och arsenik. Elva personer står åtalade för miljöbrott, varav fem för grovt miljöbrott.
En miljökonsult misstänks ha medverkat till miljöbrott genom uppdrag för Think Pink. Sammantaget har tillgångar om 232 miljoner kronor frysts i väntan på rättegång. I somras tillkom åtal mot fyra personer för flera fall av ekonomisk brottslighet. Det handlar om oriktiga fakturor och privata kostnader som bokförts som affärshändelser.
– Jag hoppas att Think Pink-målet kan blir en väckarklocka för privata aktörer som upphandlar avfallshantering, men också för tillsynsverksamheten. Vi måste ställa höga krav på de som hanterar avfall, oavsett om det är spillvirke eller eternit. Och god avfallshantering måste få kosta. Jag hoppas att den pågående miljöstraffrättsutredningen kan resultera i en positiv utveckling, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.
Förundersökningen består av 45 000 sidor och rättegången är planerad att pågå till och med våren 2025. En rättegång kring ekonomisk brottslighet tillkommer.
Senast uppdaterad - 2024-09-17