2024-09-06

Planernas potential utnyttjas inte

Naturvårdsverkets förslag till nationell avfallsplan (NAP) och nationellt program för förebyggande av avfall (PAF) för åren 2024–2030 borde kunna bli viktigare strategiska dokument, skriver Avfall Sverige i sitt remissvar. 

– Vi ser att den nationella avfallsplanen och förebyggandeprogrammet har potential, men de saknar den tydliga riktning och konkreta krav som krävs för att verkligen driva på en hållbar utveckling. För att NAP och PAF ska bli de kraftfulla verktyg som behövs, krävs skarpare åtgärder och en bättre samordning mellan olika initiativ. För att få full effekt som nationella planer vore det bättre om de antogs av regeringen, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige. 

Det är positivt att förebyggandeprogrammet nu innehåller förslag på åtgärder och lyfter att ansvaret ligger hos många olika aktörer, men Avfall Sverige kan konstatera att det tyvärr i stor utsträckning bygger på frivillighet. Syftet med programmet sägs vara att ”inspirera”, istället borde gällande regelverk med krav på att förebygga lyftas fram genom skarpare åtgärdsförslag. 

Dagens stuprörspolitik innebär att regeländringar allt för ofta beslutas oberoende av varandra. Här hade de nya planerna kunnat göra stor skillnad. 

Vidare saknar Avfall Sverige tillsynsmyndigheternas roll och skyldigheter. De är mycket viktiga aktörer för att befintliga regelverk ska tas på allvar, följas och få avsedd effekt.  

I några stycken framstår det som att kommunerna vill förbränna avfall för att det ska bli kraftvärme och för att det är billigare än materialåtervinning. Samtidigt som den stora mängden fossilplast genererar el och värme, innebär den stora kostnader och stora utsläpp, därför är Avfall Sveriges och kommunernas främsta fokus att minska mängden avfall, inte minst det med fossilt innehåll. Men det kräver åtgärder högre upp i värdekedjan, vi välkomnar beslut om kvotplikt och hoppas på beslut om plastskatt som läggs på dem som sätter plasten på marknaden.

Avfall Sverige ser fram emot en fortsatt dialog med Naturvårdsverket när det gäller den slutliga utformningen av NAP och PAF. 

 

Avfall Sveriges remissvar

Naturvårdsverkets förslag till nationell avfallsplan: Avfall i ett cirkulärt samhälle 

Naturvårdsverkets förslag till avfallsförebyggande program: Sverige tänker efter – före! 

 

Senast uppdaterad - 2024-11-13

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
EWWR Webb

2024-11-15

Nu snackar vi om matsvinn – och om förebyggande

Stora mängder ätbar mat hamnar i soporna. Det kan kosta en genomsnittlig familj 6 000 kronor varje år. Men det kostar också på miljön. Därför uppmärks…

Läs mer
Karlstad

2024-11-19

Save the date - Avfall Sveriges årsmöte 2025 i Karlstad

Den 20–21 maj bjuder Avfall Sverige och årsmötesvärden Karlstads Energi in till årets största konferens för avfallsbranschen.

Läs mer
Illustration Hallbar Cirkular Ekonomi Studio Flygar 960X720

2024-11-19

Bra analys men få verktyg för en cirkulär framtid

Naturvårdsverket har publicerat en ny nationell avfallsplan och ett program för avfallsförebyggande för 2024–2030. Dessa ska bidra till en mer cirkulä…

Läs mer