2023-12-08

Ny överenskommelse om ekodesign

EU parlamentet och EU-länderna har en preliminär överenskommelse om de nya regler som ska göra hållbarhet till en norm.

Ekodesignförordningen kommer att gälla allt som säljs inom EU. Från att ursprungligen ha gällt energieffektivisering har den nya förordningen fokus på en produkts hela kedja samtidigt som energikraven skärps successivt. Överenskommelsen den 4 december är ett viktigt steg på vägen mot hållbar produktion, men det krävs ett slutgiltigt godkännande från både EU-parlamentet och EU-länderna innan beslutet formellt kan börja gälla.

Tre centrala punkter i förordningen:

– Ekodesignförordningen kan komma att skapa helt nya förutsättningar för tillverkning, men också för konsumtion och utvecklingen av en cirkulär ekonomi. Särskilt viktigt är det att det ställs långt gående krav på producenterna eftersom deras val i så hög utsträckning avgör vilka möjligheter vi har att leva hållbart. Som vi länge påtalat behövs uppströms arbete, det är för sent att börja i avfallsledet, och detta stöds nu av förordningen. Det är ett rejält avstamp för ett mer hållbart samhälle, säger Tony Clark, vd på Avfall Sverige.

EU-länderna kan komma att fatta beslut om förordningen vid möte i Rådet före jul, men EU-parlamentets beslut lär dröja till början av nästa år.

 

EU-parlamentets pressmeddelande: Deal on new EU rules to make sustainable products the norm

Avfall Sveriges remissvar på EU-kommissionens förslag till förordning om ekodesign för hållbara produkter

Avfall sveriges nyheter: 

Nytt lagpaket gör hållbarhet till norm

Ekodesignförslaget kan bli en gamechanger

Tema Ekodesign i Avfall och Miljö

Senast uppdaterad - 2024-04-26

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
Tomas Nilsson, Hedeskoga

2024-09-17

Han gör deponin till ett zoo

På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga a…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Biogas 2023 Red

2024-10-01

Biogasanvändningen minskar trots stora behov

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till dry…

Läs mer