2024-01-02

Ny lagstiftning 2024

Det nya året kommer med sju nya regler som berör den kommunala avfallshanteringen. 

 

1. Kommunerna tar över insamlingsansvaret för hushållens förpackningar 

Kommunerna tar över insamlingsansvaret för förpackningar och har till 2027 att ordna med fastighetsnära insamling av de vanligaste förpackningarna. Många kommuner tar tillfälligt över återvinningsstationerna – se sopor.nu om var närmaste insamlingsplats ligger. Verksamheter ska i stället i normalfallet lämna sitt förpackningsavfall till producenternas insamlingssystem. 

Naturvårdsverket om förpackningsavfall från verksamheter

Naturvårdsverket om lättillgängliga insamlingsplatser

Avfall Sveriges frågor och svar om förpackningsavfall

 

2. Nationellt krav på utsortering av ickeflytande matavfall samt flytande fett 

De flesta kommuner har sedan några eller många år haft antingen frivillig insamling av matavfall (genom miljöstyrande taxor), eller tvingande utsortering (genom krav i lokala avfallsföreskrifter). Men från och med 1 januari 2024 är det allså enligt lag obligatoriskt för alla att sortera ut matavfall. Det gäller alla boende och alla typer av verksamheter. Med matavfall menas ickeflytande köks- och livsmedelsavfall samt flytande matfett. 

Verksamheter behöver tänka på att flytande matavfall inte kan hällas ut i avloppet hur som helst, särskilt om det saknas fettavskiljare, eftersom det skulle kunna bryta mot ABVA – bestämmelserna om användning av den allmänna avloppsanläggningen. I praktiken behöver alltså kommunen samla in flytande matavfall från detaljhandeln. 

Kommuner kan söka tidsbegränsad dispens från Naturvårdsverket från kravet på separat insamling och avfallsproducenter kan söka dispens från sin tillsynsmyndighet. Naturvårdsverket har också meddelat generella undantagsföreskrifter, NFS 2023:11. 

Naturvårdsverket om insamling av bioavfall  

Avfall Sveriges frågor och svar om bioavfall 

Avfall Sveriges frågor och svar om kommunalt ansvar

 

3. Krav på avskiljande av förpackningen från sitt innehåll 

Förpackningar som innehåller avfall ska skiljas från sitt innehåll. Undantag gäller bara för farligt avfall och läkemedel. Avfallsproducenter som är yrkesmässiga verksamheter kan söka dispens från sin tillsynsmyndighet från kravet på avskiljande.  

Naturvårdsverket om förpackningsavfall från verksamheter

Naturvårdsverket om insamling av bioavfall  

Avfall Sveriges frågor och svar om bioavfall  

 

4. Preciserat sorteringskrav för restauranger och kaféer

Avfallsförordningen förtydligar nu att den som driver ett serveringsställe där det säljs mat eller dryck i förpackningar och där gästen ges möjlighet till att äta eller dricka på plats måste se till att gästen kan sortera ut sitt förpackningsavfall. Bestämmelsen gäller från 1 januari 2024, men utsorteringskravet har redan funnits i flera år, vilket McDonaldsfallen vittnar om.  

 

5. Engångsmuggar som innehåller mer än 15 % plast förbjuds

Förbudet gäller den som på den svenska marknaden släpper ut engångsmuggar som innehåller plast och gäller från den 1 januari 2024.  

Naturvårdsverket om engångsplast och engångsprodukter  

 

6. Nya producentansvar: ballonger med mera

De producenter som har för avsikt att släppa ut ballonger på marknaden från den 1 januari 2024 ska anmäla sig till Naturvårdsverket från och med november 2023. Från år 2024 ska producenter av ballonger varje år senast den 31 mars rapportera till Naturvårdsverket. Mer om producentansvaret för ballonger. 

Naturvårdsverket om nya och kommande krav på produkter och producenter  

 

7. Nedskräpningsavgifter 

Producenter av vissa engångsplastprodukter som exempelvis matlådor, muggar, och tobaksvaror med filter ska börja betala produktavgift, som ska gå till kommunerna som ersättning för att de städar upp skräpet från dessa produkter. 

Naturvårdsverket om nedskräpningsavgifter

Senast uppdaterad - 2024-01-08

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
Tomas Nilsson, Hedeskoga

2024-09-17

Han gör deponin till ett zoo

På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga a…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Biogas 2023 Red

2024-10-01

Biogasanvändningen minskar trots stora behov

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till dry…

Läs mer