2023-06-01

Nu går det vår väg, men mycket arbete väntar

Avfall Sveriges årsmöte visade att vi har politiken med oss i många avfallsfrågor. Men stora utmaningar kvarstår, framför allt kring klimatet.

Eva Mineur, utredare på Klimatpolitiska rådet, presenterade slutsatserna i rådets senaste, och mycket kritiska, rapport om regeringens klimatpolitik. Bland annat ser de den minskade reduktionsplikten som ett problem.

– Det har inte hänt på 20 år att politiska beslut har lett till ökade utsläpp. Sverige har förlorat styrfart och dessutom styr vi åt fel håll, sade hon.

Eva Mineur uppmanade församlingen att vara tydlig med vilka klimatpolitiska styrmedel som önskas:

– Nu har vi ett jättemomentum för att trycka på, för regeringen famlar.

Avfall Sveriges nylanserade kampanj Stoppa Fulplasten, som presenterades på årsmötet, ser ut att komma mycket lägligt. Den uppmanar miljö- och klimatministern att bland annat minska mängden plast och införa krav på att nya produkter ska innehålla återvunnen plast.

Åt rätt håll

De politiska beslut som redan fattats kring kommunalt insamlingsansvar av förpackningar och obligatorisk utsortering av textil och matavfall välkomnades av Avfall Sveriges vd, Tony Clark:

– Vi har tagit oss igenom stormen, policymässigt går det åt rätt håll, konstaterade han.

Föreläsaren från Naturvårdsverkets tyckte dock synd om alla som svettas med att förstå och uppfylla regelverken:

– Naturvårdsverket har föreslagit regeringen att göra en översyn av den svenska avfallslagstiftningen för att formulera den bättre och göra den mer proaktiv, sade Ingela Hiltula, enhetschef på Naturvårdsverket.

– Men, tillade hon, det är inte genom lagstiftning som vi löser de stora problemen. För det måste vi flytta fokus från avfallsledet. Förebyggande och resurseffektivitet behöver bli lika självklart som sortering. Ni, sade hon och blickade ut över de dryga 500 i publiken, är otroligt viktiga i den här omställningen för ni gör jobbet, och vi försöker kratta manegen.

EU-metoden ger resultat

EU:s roll för såväl resurshantering som klimatarbete lyftes fram av journalisten Ylva Nilsson. Hon konstaterade att enigheten kring målen är stor, och att EU är en stark part för att ta fram verktygen att nå dit. Att de lyckats med så mycket beror bland annat på ”EU-metoden”. Den innebär att mål sätts lagom långt bort, kanske 15 år. Eftersom majoritetsbeslut gäller för beslut om vilka åtgärder som ska leda dit, tvingas alla parter förhandla och kompromissa. EU har också gång på gång visat att de kan agera snabbt när kriser uppkommer och samtidigt vårda klimatarbetet. Sveriges roll i EU har däremot inte varit särskilt imponerande, menade Ylva Nilsson. Den har i mycket handlat om att initialt säga nej till förslag om nya verktyg.

Inte tanken som räknas

En som tröttnat på att titta på medan miljön och klimatet lider är Oskar Kihlborg. Hållbar äventyrare kallar han sig. Han ror till Finland för att uppmärksamma bristen av moderna forskningsfartyg. Han mutar bergsbestigare att plocka dumpade batterier med sig ner från Kilimanjaro. Han fixar stora ullmattor för att täcka och därmed bevara de krympande glaciärerna. Han samlar dykare för att rensa haven från skräp. Han vill få fler att agera:

– Gör något, säger Oskar Kihlborg. Det är bråttom, för det här är en planet som vi behandlar som skit!

Kommunerna kan också gå före, göra saker och visa vägen för både andra kommuner och för politiker – ”titta, det här är möjligt”. Det är något som Lasse Stjernkvist, ordförande för Avfall Sverige, vill se mer av.

– Avfall Sverige ska bli en än mer progressiv organisation, sade han.

 

Läs mer om årsmötet och rapporteringen kring förpackningsinsamlingen i Avfall och Miljö nr 4, som utkommer den 19 september.

Senast uppdaterad - 2023-09-22

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
Tomas Nilsson, Hedeskoga

2024-09-17

Han gör deponin till ett zoo

På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga a…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Biogas 2023 Red

2024-10-01

Biogasanvändningen minskar trots stora behov

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till dry…

Läs mer