2025-02-20
Närmare ett beslut om producentansvar för textil

Efter segdragna förhandlingar i Bryssel har parlamentet, rådet och kommissionen nu kommit fram till en preliminär överenskommelse om ett producentansvar för textil och mål för att minska mängden matavfall i EU till 2030.
Efter segdragna förhandlingar i Bryssel har parlamentet, rådet och kommissionen nu kommit kommit fram till en preliminär överenskommelse om ett producentansvar för textil och mål för att minska mängden matavfall i EU till 2030.
Producentansvaret för textil innebär att de som satt textil på marknaden inom EU ska bekosta insamling, sortering och återvinning. Det ska också omfatta e-handel.
Producentansvaret omfattar samma produktgrupper som det befintliga kravet om separat insamling av textil, alltså såväl kläder som inredningstextil, men därtill också skor. Även madrasser kan komma att omfattas.
Enligt Avfall Sveriges källor kommer second hand-aktörer i ett första skede inte omfattas av producentansvaret för textil.
– Ett producentansvar för textil kan inte komma snart nog. Idag har vi en situation där kommunerna ska ordna separat insamling av textilavfallet, men de har ingen möjlighet att påverka textilåtervinningen, och ännu mindre att produktionen använder återvunnet material. Producenterna får nu ta sitt ansvar, och vi välkomnar EU-instansernas tydlighet i att de ska stå för alla kostnader, säger Tony Clark, vd på Avfall Sverige.
– Det är också positivt att e-handeln omfattas, det kan ge tillverkare av ohållbart fast fashion ekonomiska skäl att tänka om.
Matavfallet ska minska, och nu sätts bindande mål: Senast 2030 ska butiker, restauranger och hushåll minska sitt avfall med 30 procent. Motsvarande siffra för livsmedelsindustrin, undantaget jordbruk och andra producenter, är 10 procent. Jämförelsetalet sätts utifrån ett genomsnitt under 2021–2023.
Donationer av osåld mat lyfts fram som ett viktigt verktyg för att nå målen.
– Att minska matavfallet är en lågt hängande frukt för att nå klimatmålet, men också för ekonomin. Nu ser det ut som att EU enats om ett bindande mål, och det välkomnas, även om det inte är lika ambitiöst som tidigare överenskommelse om en halvering av matsvinnet, det vill säga det onödiga matavfallet, säger Tony Clark.
I mars väntas det formella beslutet fattas. När det har publiceras träder lagstiftningen i kraft efter 20 dagar, och sedan har medlemsstaterna 20 månader på sig att införliva den i sin nationella lagstiftning plus ytterligare 10 månader innan det ska vara genomfört.
EU-kommissionens pressmeddelande
Avfall Sveriges remissvar på det ursprungliga förslaget
Senast uppdaterad - 2025-03-28