2024-12-16
Matsvinnet minskar inte
Det slängdes 122 kg fast livsmedelsavfall per person i Sverige under 2023. Av det är 16 kg per person matsvinn, alltså det onödiga matavfallet som hade kunnat ätas upp. Det visar den senaste statistiken från Naturvårdsverket.
Livsmedelsavfallet uppstår i alla led i livsmedelskedjan. Varken den totala mängden livsmedelsavfall eller livsmedelsavfall per person har minskat sedan 2020. utan ligger mer eller mindre på samma nivå. Hotell och restaurang sticker dock ut, där mängden matavfall har ökat med 70% på två år.
– Etappmålet i miljömålssystemet är att matsvinnet ska minska så att det sammantagna livsmedelsavfallet minskar med minst 20 viktprocent räknat per person från 2020 till 2025. Det är en stor omställning som ska åstadkommas på fem år. Tyvärr visar statistiken att vi efter tre år inte ser någon minskning säger Christina Anderzén, handläggare på resurseffektivitetsenheten på Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket konstaterar att hushållen bör planera sina inköp bättre och våga titta, lukta eller smaka på maten för att minska mängden matsvinn.
Naturvårdsverkets nyhet
Rapporten Livsmedelsavfall i Sverige
Senast uppdaterad - 2024-12-17