2021-11-09

Lagstiftning kring engångsplast på plats

Nu har EU:s direktiv för engångsplast implementerats i den svenska lagstiftningen. Sverige väljer att gå längre än vad direktivet kräver, vilket välkomnas av Avfall Sverige.

Det blir helt förbjudet att sätta vissa plastprodukter på marknaden, däribland bestick och tallrikar i plast samt livsmedelsbehållare och muggar i polystyren, till exempel frigolit. Andra produkter ska förses med märkning som visar att de innehåller plast, det gäller sanitetsbindor och tamponger, våtservetter, tobaksfilter och muggar. För andra engångsprodukter i plast ligger fokus på att minska förbrukningen. Vidare ska förbättrad design minska risken för nedskräpning; kapsyler eller lock ska exempelvis sitta kvar vid dryckesbehållaren.

Återvinningsmålen för dryckesflaskor skärps: 2025 ska 77 procent samlas in för att materialåtervinnas och 2029 höjs målet till 90 procent. Det ställs också krav för att skapa en marknad för återvunnen plast – från och med 2025 ska PET-flaskor innehålla minst 25 procent återvunnen plast och minst 30 procent år 2030. 

Utöver de krav som EU-direktivet ställer förbjuds också engångsmuggar som innehåller mer än 15 procent plast från 2024.

– Plastkonsumtionen måste minska och Avfall Sverige ser därför positivt på den tuffare svenska hållningen. Man kan förstås undra varför de valt att införa så många fristående förordningar istället för att samla det under en hatt. Men det viktiga är att vi nu får verktyg att strypa konsumtionen av onödig plast och minska tillflödet av stora mängder fossilt avfall till våra energiåtervinningsanläggningar, som vi vill ska generera så nära noll fossilutsläpp det bara går till 2045. Våra medlemmar har alltför länge tvingas hantera alldeles för mycket plastavfall – ofta utan möjlighet att materialåtervinna det. Den Svarte Pettern skickas nu tillbaka till producenterna, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Läs mer på Naturvårdsverkets webbplats 

Senast uppdaterad - 2022-08-18

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer