2025-02-14

Kommentarer till regeringens förslag för en ökad materialåtervinning

Sverige uppnår inte målen för materialåtervinning av kommunalt avfall, menar EU-kommissionen. I promemorian Reformering av avfallslagstiftningen för ökad materialåtervinning och för mer cirkulär ekonomi kommer nu regeringens svar på vilka åtgärder man vill genomföra för att kunna leva upp till EU:s mål. Avfall Sverige ger både ris och ros till förslagen i sitt remissvar.

Det är några centrala punkter i Avfall Sveriges remissvar. Även den korta tid som ges att genomföra förslagen får kritik.

– Utredningen innehåller flera intressanta förslag och Avfall Sverige välkomnar generellt åtgärder som leder till ökad materialåtervinning i hela landet. Men kommunerna måste ges en ökad flexibilitet att anpassa verksamheten utifrån lokala och regionala förutsättningar och behov, eftersom det finns stora skillnader mellan landets olika kommuner vad gäller befolkningstäthet, geografiska och ekonomiska förutsättningar samt stora variationer i befolkningen över året, bland annat i turistkommuner, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige.

– Det är viktigt att förslagen gör det enkelt för människor att göra rätt. Avfall Sverige kommer fortsätta arbetet för att hitta de bästa lösningarna som leder till ökad materialåtervinning i hela landet, med hänsyn tagen till kommunernas olika behov och förutsättningar.

Utredningen innehåller förslag som både tillstyrks och avstyrks av Avfall Sverige i relation till vad som är det bästa med utgångspunkt i kommunernas ansvar för hantering av kommunalt avfall. I det stora hela sammanfaller Avfall Sveriges synpunkter med SKR:s uppfattning.

 

Avfall Sveriges viktigaste synpunkter:

Avfall Sverige tillstyrker förslagen om avreglering av kommunens ansvar för avfall från detaljhandel med livsmedelsverksamhet, spillfett samt kontorspapper. Avfall Sverige anser dock att avfall från detaljhandel som sådan, och inte enbart den med livsmedelsverksamhet, bör avregleras från kommunens ansvar.

Utredningen föreslår en enhetlig definition av ”fastighetsnära insamling” för matavfall, restavfall och förpackningsavfall. Gränsen sätts nu till 400 meter från en fastighet, vilket innebär en utvidgning av begreppet jämfört med vad som gäller idag. Avfall Sverige välkomnar en tydlig definition, men vill se ytterligare flexibilitet för att möta de förhållanden som finns i många av Sveriges kommuner. Vidare anser Avfall Sverige att det är viktigt att den fastighetsnära insamlingen med föreslagna undantag ligger i linje med producenternas finansiella ansvar och ersättning till kommunerna.

Avfall Sverige välkomnar syftet med att öka återbruk men avstyrker förslaget att varje kommun ska tillhandahålla insamlingssystem för återanvändning av produkter från hushållen. Produkter som inte är avfall bör i första hand hanteras genom till exempel andrahandsförsäljning. Kommunen ska redan idag se till att förbereda avfall för återanvändning, och insamling för återbruk sker redan i de flesta kommuner, ofta i nära samarbete med ideella aktörer.

Avfall Sverige tillstyrker förslaget att förtydliga att mottagningsplatser för förpackningsavfall utan kostnad och utan begränsningar i avfallsmängder ska ta emot verksamheters avfall som till övervägande del består av förpackningsavfall och som har uppstått vid yrkesmässig sortering av restavfall. Avfall Sverige menar dock att förpackningsavfall från förbehandling även ska kunna lämnas till retursystem eller till anmälda marknadsdrivna system för återanvändning och återvinning.

Avfall Sverige avstyrker förslaget om att ta bort kravet på kommunala avfallsplaner. Den kommunala avfallsplanen är ett viktigt politiskt styrdokument för att uppfylla de mål som finns beslutade i planen.

Avfall Sverige välkomnar förslaget att regeringen ska besluta om den nationella avfallsplanen.

Avfall Sverige tillstyrker delvis utredningens förslag att det ska införas krav på utsortering av avfall som inte består av papper, plast, glas och metall som inte samtidigt är förpackningsavfall eller bygg- och rivningsavfall.

Avfall Sverige uppmanar regeringen att omgående utreda hur förpackningsavfall från verksamheter, som utgör kommunalt avfall, kan omfattas av krav på en fastighetsnära insamling för att bidra till uppfyllandet av materialåtervinningsmålet.

Avfall Sverige avstyrker att utredningens förslag ska träda i kraft den 1 januari 2026. Övergångstiden är för kort. Avfall Sverige anser dock att undantagen från kravet på fastighetsnära insamling måste träda i kraft så snart som möjligt för att kunna tillämpas vid genomförandet senast 1 januari 2027. Ikraftträdandet av undantagen bör därför hanteras separat från övriga lagändringar, eller så bör tidsplanen för fastighetsnära insamling justeras så att den överensstämmer med regleringen av undantagen.

 

Läs hela Avfall Sveriges remissvar

Senast uppdaterad - 2025-02-16

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
EWWR Webb

2024-11-15

Nu snackar vi om matsvinn – och om förebyggande

Stora mängder ätbar mat hamnar i soporna. Det kan kosta en genomsnittlig familj 6 000 kronor varje år. Men det kostar också på miljön. Därför uppmärks…

Läs mer
Karlstad

2024-11-19

Save the date - Avfall Sveriges årsmöte 2025 i Karlstad

Den 20–21 maj bjuder Avfall Sverige och årsmötesvärden Karlstads Energi in till årets största konferens för avfallsbranschen.

Läs mer
Illustration Hallbar Cirkular Ekonomi Studio Flygar 960X720

2024-11-19

Bra analys men få verktyg för en cirkulär framtid

Naturvårdsverket har publicerat en ny nationell avfallsplan och ett program för avfallsförebyggande för 2024–2030. Dessa ska bidra till en mer cirkulä…

Läs mer