2025-03-21

Industrin behöver fem gånger mer biogas för sin omställning

Den 19 mars överlämnade Industrins biogaskommission ”Mer biogas till industrin! Åtgärdspaket för industrins materialomställning och konkurrenskraft”. Avfall Sverige är en av tio aktörer bakom dokumentet.

Sveriges beroende av fossila bränslen och fossil råvara måste brytas. I sin rapport föreslår Industrins biogaskommission en kombination av politiska och praktiska åtgärder för att öka Sveriges biogasproduktion. Fram till 2030 behöver det produceras fem gånger så mycket biogas, från dagens 2 TWh till 10 TWh, för att svensk industri ska kunna gå före och ställa om till en fossilfri produktion.

Mer matavfall kan rötas, det kräver en fortsatt väl fungerande avfallshantering och goda förutsättningar för avsättning av biogödseln. Men det finns också mycket avfall och restprodukter och från jord- och skogsbruk som kan ges en mer högvärdig återvinning.

I ett längre perspektiv behöver produktionen öka ännu mer än till 10 TWh, och även det är möjligt. En stor europeisk studie har beräknat biogaspotentialen land för land i hela EU fram till 2040. Sverige beräknas ha en potential på 60 TWh biogas, och pekas ut som det EU-land med störst potential att producera biogas genom förgasning av träavfall och restprodukter från skogen.

Samtidigt behöver industrins ekonomiska förutsättningar att ställa om till biogas stärkas. Industrins biogaskommission föreslår att Sverige inför ett riktat omställningsstöd, som fördelas utifrån ett konkurrensutsatt anbudsförfarande, så kallat CfD (Contracts for Difference).

En sådan omställning skulle göra det möjligt för svensk industri att bygga en marknad för fossilfria produkter, där svensk industri står stark i den globala konkurrensen. Om stödet utformas som ett produktionsstöd skulle den investeringen ge Sverige ytterligare 6 TWh biogasproduktion. Det skulle säkra svensk export och svenska arbetstillfällen, och på det sättet stärka ekonomin och välfärden. Sverige skulle dessutom bli mindre beroende av osäkra leveranser från omvärlden, inte minst i händelse av kris eller krig. Samtidigt skulle Sverige minska sina klimatutsläpp med sammanlagt drygt 18 miljoner ton koldioxid under de 15 år som stödsystemet tillämpas, menar Industrins biogaskommission.

 

Ladda ner rapporten

Senast uppdaterad - 2025-03-21

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer