2024-03-04

Här är plastbovarna i restavfallet

Den 7 mars presenteras resultatet av en studie, som analyserat plastinnehållet i våra soppåsar.

I Sverige står energiåtervinning av avfall för omkring 75 procent av klimatpåverkan från el- och fjärrvärmesektorn. Plastförpackningar i hushållens restavfall är en betydande källa till dessa utsläpp men en ny studie har funnit att det inte bara är plastförpackningar som leder till klimatpåverkan från avfallsförbränning. 

Forskningsprojektet ”Fördjupad analys av plast i hushållens restavfall och dess potential till ökad materialåtervinning och minskad klimatpåverkan” som genomfördes av Rise visar att plastförpackningar, både hårdplast och mjukplast, står för mellan 35 och 43 procent av de fossila koldioxidutsläppen vid förbränning av hushållens restavfall, beroende på boendetyp. Dessutom har plast som inte omfattas av producentansvar identifierats som en betydande bidragsgivare, med 12–17 procent av dessa utsläpp. Vissa plaster i denna avfallsfraktion kan också innehålla ämnen som finns på kandidatlistan över farliga ämnen, vilket omöjliggör materialåtervinning.

Projektet initierades av Renova och Göteborgs Stad (Kretslopp och vatten) och genomfördes av Rise. Finansieringen kom från olika håll, inklusive Avfall Sverige, Klimatledande Processindustri (finansierat av Vinnova, Västra Götalandsregionen och Västsvenska kemi- och materialklustret), samt Renovas utvecklingsfond.

 

Kostnadsfritt webbinarium torsdagen den 7 mars klockan 13:00 Välkommen att anmäla dig här

Rapport 2024:03 Fördjupad analys av plast i hushållens restavfall och dess potential till ökad materialåtervinning och minskad klimatpåverkan

Pressmeddelande Nu har din soppåse djupanalyserats

Senast uppdaterad - 2024-04-26

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
Tomas Nilsson, Hedeskoga

2024-09-17

Han gör deponin till ett zoo

På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga a…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Biogas 2023 Red

2024-10-01

Biogasanvändningen minskar trots stora behov

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till dry…

Läs mer