2024-03-04
Här är plastbovarna i restavfallet
Den 7 mars presenteras resultatet av en studie, som analyserat plastinnehållet i våra soppåsar.
I Sverige står energiåtervinning av avfall för omkring 75 procent av klimatpåverkan från el- och fjärrvärmesektorn. Plastförpackningar i hushållens restavfall är en betydande källa till dessa utsläpp men en ny studie har funnit att det inte bara är plastförpackningar som leder till klimatpåverkan från avfallsförbränning.
Forskningsprojektet ”Fördjupad analys av plast i hushållens restavfall och dess potential till ökad materialåtervinning och minskad klimatpåverkan” som genomfördes av Rise visar att plastförpackningar, både hårdplast och mjukplast, står för mellan 35 och 43 procent av de fossila koldioxidutsläppen vid förbränning av hushållens restavfall, beroende på boendetyp. Dessutom har plast som inte omfattas av producentansvar identifierats som en betydande bidragsgivare, med 12–17 procent av dessa utsläpp. Vissa plaster i denna avfallsfraktion kan också innehålla ämnen som finns på kandidatlistan över farliga ämnen, vilket omöjliggör materialåtervinning.
Projektet initierades av Renova och Göteborgs Stad (Kretslopp och vatten) och genomfördes av Rise. Finansieringen kom från olika håll, inklusive Avfall Sverige, Klimatledande Processindustri (finansierat av Vinnova, Västra Götalandsregionen och Västsvenska kemi- och materialklustret), samt Renovas utvecklingsfond.
Kostnadsfritt webbinarium torsdagen den 7 mars klockan 13:00 Välkommen att anmäla dig här
Pressmeddelande Nu har din soppåse djupanalyserats
Senast uppdaterad - 2024-04-26