2022-12-01

Här är EU:s förslag till förpackningsförordning

Förpackningar ska kunna återanvändas och återvinnas i högre utsträckning och framför allt ska de bli färre. Det är budskapet i EU-kommissionens förslag till ny reglering.

Förpackningsförordningen är tänkt att ersätta det tidigare förpackningsdirektivet. Om Kommissionens förslag godkänns innebär det att regleringen går från att sätta ramarna för nationell lagstiftning till att gälla direkt i alla medlemsländer oberoende av nationell lagstiftning. 

Kommissionen föreslår en rad nya och förtydligade krav och förbud:

Förslaget ska nu behandlas i EU-parlamentet och Ministerrådet.

Mindre avfall och stora klimatvinster

Målet med förordningen är att minska mängden förpackningar med 15 procent till 2040, vilket skulle innebära en total minskning av avfallet inom EU med 37 procent. Särskild vikt läggs vid att minska mängden plastförpackningar.

EU-kommissionen menar att dessa förslag kommer att skapa nya affärsmöjligheter för industrin och minska behovet av nya material. Den nya förpackningsförordningen ska också öka Europas återvinningskapacitet och göra oss mindre beroende av primära resurser och externa leverantörer. Sammantaget ska detta bidra till att förpackningssektorn ska kunna uppnå klimatneutralitet senast 2050.

Avfall Sverige kommer att analysera EU-kommissionens förslag till förpackningsförordning och återkommer med kommentarer kring det.

 

EU-kommissionens förslag: Proposal for a revision of EU legislation on Packaging and Packaging Waste

EU-kommissionens pressmeddelande

EU-kommissionens frågor och svar om förordningen om förpackningar och förpackningsavfall

Senast uppdaterad - 2023-02-08

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
Tomas Nilsson, Hedeskoga

2024-09-17

Han gör deponin till ett zoo

På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga a…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Biogas 2023 Red

2024-10-01

Biogasanvändningen minskar trots stora behov

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till dry…

Läs mer