2023-10-30

Här är alla mått för soprummen

Nu finns en uppdaterad version av Avfall Sveriges kioskvältare: Handbok för avfallsutrymmen. Den är ett måste för avfallsansvariga, stads- och byggnadsplanerare, fastighetsägare och arkitekter.

Avfallsutrymmen där vi lämnar vårt avfall är en viktig del för att kunna skapa en väl fungerande avfallshantering. Ett bra utformat avfallsutrymme möjliggör källsortering, det ger besökarna en positiv miljö och de som hämtar avfallet en bra arbetsmiljö.

Handbok för avfallsutrymmen vägleder kring insamling av mat- och restavfall samt förpackningar, och i allt från vilka lagkrav som utrymmet måste uppfylla till rekommendationer gällande transporter, förvaring, dimensionerad storlek på kärlen och belysning. Sedan den första utgåvan kom 2009 har den varit en av den mest nedladdade och använda rapporterna som gets ut av Avfall Sverige.

 

Digitalt och cirkulärt

Nu finns en tredje upplaga av handboken. Uppdateringen har genomförts av Ramboll i samråd med kommuner, bostadsbolag och producenter. Den innefattar exempelvis det nya gemensamma skyltsystemet som lanserades av Avfall Sverige i juli 2020. Den ökade digitaliseringen i samhället lyfts också. Denna omställning kräver nya rutiner kring datainsamling, men med ett större statistiskt underlag och ökad användning av sensorer möjliggörs effektiviseringar som behovstömning och ruttoptimering.

Den nya uppdateringen av handboken inkluderar även de reformer kopplade till den cirkulära samhällsomställningen som är på gång inom de närmsta åren och hur dessa kommer att påverka avfallsutrymmenas utformning. Redan 2024 kommer det bli obligatoriskt för såväl hushåll som verksamheter att sortera ut matavfall separat, samtidigt som kommunerna tar över det operationella ansvaret för insamlingen av förpackningsavfall. Kravet på att alla hushåll ska ha fastighetsnära insamling av förpackningsavfall 2027 ökar dessutom behovet av avfallsutrymmen.

 

Förändrad konsumtion

Utöver detta har även avfallsmängderna i samhället förändrats under de senaste åren. Till exempel har den ökade e-handeln bidragit till en ökad mängd emballage, samtidigt som digitaliseringen har bidragit till en minskad mängd returpapper.

I och med dessa förändringar kommer även utformningen av avfallsutrymmen, att behöva förändras. Dimensioneringsbehoven för de olika fraktionerna är något som prioriteras i den nya upplagan av handboken. 

De nya lagkraven och den ökade digitaliseringen skapar både utmaningar och möjligheter för den kommunala avfallshanteringen att utvecklas. Nu finns ett handfast verktyg för att genomföra åtminstone somliga av de förändringar som krävs.

Handboken är gratis.

 

Läs mer och ladda ner

Senast uppdaterad - 2023-11-23

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer