2022-08-31
Hållbarhet och stabilitet i en orolig tid

Tillgången till stabil, planerbar och reglerbar kraft har blivit än mer akut nu när hela Europa på kort tid behöver ställa om sin energiförsörjning. Vi vill visa på potentialen som finns i avfall både för energi och biogas, något som - hittills - inte framkommit i debatten.
Energiåtervinning ur avfall är och vill vara en del av omställningen till ett mer hållbart samhälle. När våra el- och värmebehov tillgodoses med en mix av källor där de förnyelsebara står för alltmer behöver vi också en planerbar kraft som stabilisator i systemet. Energiåtervinning ur avfall täcker i dagsläget elbehovet i 940 000 hushåll och ger värme i nästan 1,5 miljoner hushåll. En fossilfri avfallsförbränning bidrar till stabilitet i det känsliga energiförsörjningsnätet. Branschen arbetar därför hårt för att göra energiåtervinningen fossilfri, bl.a att med bättre utsortering minska mängden plast som går till energiåtervinning och genom att ta hand om den koldioxid som ändå bildas (med hjälp av CCS-teknik som neutralisera koldioxidutsläpp). Sverige toppar Europaligan i hur mycket energi vi får ut per ton av avfallet.
Avfall Sverige är övertygade om att koldioxidutsläppen från energiåtervinning kan minskas till nära noll år 2045 och halveras till 2030, men det kräver att även aktörer utanför branschen; producenter, konsumenter och politiken - alla - gör sin del.
Branschen behöver
- bättre förutsättningar för effektiva ekonomiska styrmedel, tillsyn och en teknikutveckling som möjliggör efterkontroll,
- skarpare styrmedel som begränsar mängden plastförpackningar och plastprodukter som sätts på marknaden, samt
- stöd och styrmedel riktat till investeringar och drift av avfalls-CCS i syfte att kunna fånga in koldioxid.
Svensk biogas och biogödsel bidrar också till att göra Sverige och EU mindre beroende av rysk gas och olja men också konstgödsel. Inhemskt producerad biogas och biogödsel kan användas som råvara till industrin, förnybart drivmedel, till uppvärmning, elproduktion och som gödselmedel till jordbruket.
Svensk biogas och biogödsel bidrar till:
- Ökad självförsörjning av energi och gödsel,
- Klimatnytta genom minskade utsläpp,
- Ökad försörjningstrygghet och säkerhet,
- Växtnäring i kretsloppet,
- Ökad resurshushållning med matavfall,
- Lokal- och regionalekonomisk nytta.
Den europeiska planen – RePowerEU – tar sikte på att snabbt ställa om energiförsörjningen. I Sverige behöver kunskapen om nyttan av energiåtervinningen och biogasen samt deras möjliga bidrag till att trygga Sveriges energibehov öka. Vi har den kunskapen och kan och behöver vara en del av den omställningen – för klimatet och för vår trygghet. Vi bidrar gärna med vår kunskap.
Läs mer om hur investeringar i energiåtervinning bidrar till stabilitet
Läs mer svensk biogas och biogödsels roll i den cirkulära ekonomin
Senast uppdaterad - 2022-10-11