2025-04-24
Fyra branscher, ett budskap: Det krävs mer för cirkularitet

Det finns ingen tid att förlora; Sverige måste skynda på för att skapa giftfria och cirkulära kretslopp. Fyra samhällsnyttiga branscher presenterar nu en gemensam programförklaring för att engagera fler branscher, men också näringsliv och beslutsfattare.
Svenskt Vatten, Energiföretagen Sverige, Energigas Sverige och Avfall Sverige har gemensamt tagit fram en programförklaring inom ramen för Delegationen för cirkulär ekonomi.
Vi är övertygade om att den cirkulära ekonomin med rätt styrmedel kan växa i andel av den linjära men inom ramen för dagens styrmedel kan vi också göra mer för att främja cirkulära materialflöden och giftfria och resurseffektiva kretslopp. Samtidigt måste materialåtervinning och återanvändning öka, samt cirkulära flöden av kolatomer skapas.
Med denna programförklaring vill vi ta oss an två utmaningar (plast och PFAS), vars ökande mängder i samhället hotar utvecklingen av hållbara cirkulära system som materialåtervinning, fjärrvärme och återföring av näring till lant- och skogsbruk. Vi vill också lyfta fram en lösning, nämligen biogas, som nyttiggör samhällets restprodukter och bidrar till resurseffektivitet i våra branscher.
Det vi vill göra är bidra till:
- minskad mängd plast i samhällets materialflöden,
- utfasning av evighetskemikalierna PFAS och
- ökad produktion och nyttjande av biogas.
– Sverige har tänkt cirkulärt länge men det räcker inte med att tänka – vi måste agera. Genom vår programförklaring åtar vi oss att bidra till minskade mängder plast i samhällets materialflöden, utfasning av evighetskemikalierna PFAS och ökad produktion och nyttjande av biogas. Inom våra fyra branscher har vi länge arbetat för att använda våra resurser klokare, minimera avfall, återvinna energi och att se till att andra restprodukter blir värdefulla resurser, som fjärrvärme, el, biogas och näringsämnen till jordbruket. Men vi kan inte åtgärda allt på egen hand. Vi behöver ett stärkt samarbete med andra branscher vars gränssnitt tangerar våra. Här finns också nya möjligheter för kommuner, näringsliv och för Sverige, säger Tony Clark, vd för Avfall Sverige.
– Genom den här programförklaringen sträcker vi ut handen till andra branscher och näringslivet för en dialog om cirkulära affärsmodeller, så att vi kan identifiera relevanta flöden och utveckla ökad cirkularitet.
Se gärna vår film.
Budskapet sprids i Almedalen 2025
I Almedalen i år kommer vi att fördjupa oss i några av de utmaningar som identifieras i den gemensamma programförklaringen, nämligen plast och PFAS i textilier. Givet kravet på textilinsamlingen ska samtliga textilier numera samlas in. Detta medför att textilier av olika kvalitet och med olika innehåll behöver tas om hand. Många av dessa textilier är av dålig kvalitet, släpper mikroplaster, innehåller miljöfarliga ämnen, och det saknas idag avsättning för dessa. Hur ska detta hanteras?
Seminariet äger rum den 24 juni kl. 11–11.45. Läs mer här.
Senast uppdaterad - 2025-04-24