2022-06-16

Ekodesignförslaget kan bli en gamechanger

Avfall Sverige hyllar EU:s förslag till ekodesignförordning i sitt remissvar. Det har alla förutsättningar att revolutionera såväl produktion som konsumtion, menar vd Tony Clark.

EU:s förslag till nytt lagpaket som ska göra hållbarhet till en norm välkomnas av Avfall Sverige. Det skapar förutsättningar för att produkter designas så att de kan återbrukas flera gånger om innan de hamnar i materialåtervinningen. 

– Ekodesignförordningen innebär ett stort steg mot en mer hållbar produktion och konsumtion; uttaget av jungfruliga material kommer att minska och det blir lättare för gemene man att handla hållbart. Det är en nödvändighet om vi ska kunna nå såväl klimatmål som övriga hållbarhetsmål, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Produktpasset är ett konkret förslag som kan stärka konsumenternas makt och samtidigt underlätta för aktörer inom andrahandsmarknaden och i avfallsledet. 

– Nu gäller det att förslaget inte dras i långbänk. Det behöver genomföras så snart som möjligt och i sin helhet, låt det inte sluta i en urvattnad kompromiss där särintressen ges inflytande framför det övergripande miljö- och samhällsekonomiska intresset. Ekodesignförordningen kan bli en gamechanger för hållbarhet, säger Tony Clark.

Avfall Sverige lyfter i sitt remissvar fram några punkter som kräver lagstiftarnas uppmärksamhet:

  • Förslaget om produktpass är välkommet, men de måste utformas så att de själva inte medför ett avfallsproblem. 
  • Förslaget att osålda varor inte får förstöras behöver skärpas, det är inte tillräckligt långtgående.
  • Återbruk och andrahandsmarknader får inte försvåras genom den nya förordningen.
  • Ekodesignförordningen bör kompletteras med en bestämmelse om att miljö- och klimatmässig hållbarhet ska väga tyngre än fri rörlighet och konkurrensneutralitet. 

Läs remissvaret
Läs mer om förslaget

Senast uppdaterad - 2022-09-12

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
Tomas Nilsson, Hedeskoga

2024-09-17

Han gör deponin till ett zoo

På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga a…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Biogas 2023 Red

2024-10-01

Biogasanvändningen minskar trots stora behov

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till dry…

Läs mer