2023-08-01

Därför bränner vi plast

Ett av Avfall Sveriges seminarier under Almedalsveckan fokuserade på hållbar energiutvinning av avfall. Ett fullständigt stopp för plastförbränning är inte möjligt, men mycket sker för att minska mängderna.

Mängder av plast produceras och vi använder plast på ohållbart sätt. För lite sorteras ut, för lite materialåtervinns, för mycket går till förbränning. Detta är ett systemfel som bidrar till att anläggningar för energiutvinning hör till Sveriges största utsläppare av koldioxid. Detta var utgångspunkten för seminariet den 28 juni.

I panelen deltog Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning, Elin Bergman, COO på Cradlenet, Malin Dahlroth, vd vid Sysav och Tony Clark, vd Avfall Sverige under ledning av moderatorn Katarina Sundberg, ansvarig public affairs på Avfall Sverige.

Många av paneldeltagarna var positiva inför framtiden. Tony Clark betonade att kvotplikt och produktpass kommer att kunna bidra till en förbättring av situationen, men Mattias Philipsson påpekade att definitionen av återvinning behöver bli tydligare än idag. Differentierad prissättning införs nu, så kunder som levererar mycket plast får betala mer, berättade Malin Dahlroth. Även om återvinningstekniken nu utvecklas kommer inte all plast att kunna materialåtervinnas, därför behövs också CCS – infångning och lagring av koldioxid – där stora satsningar nu sker.

Elin Bergman siktade mot andra förändringar:

– Jag vill att Sverige inför ett tydligt nationellt cirkulärt mål. EU:s mål är att vara cirkulärt 2050, men Finland har bestämt att de ska vara cirkulära redan 2035, det skulle vi också kunna göra.

 

Se hela seminariet

Senast uppdaterad - 2023-08-04

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Jan Jönsson, Wrams Gunnarstorp

2024-11-05

En pionjär för mer hållbar biogödsel

Biogödsel är temat i nya numret av Avfall och Miljö. Läs bland annat om Wrams Gunnarstorps gård, där nya gödselprodukter utvecklas som kan komma att s…

Läs mer
Ukraina, Handslag

2025-03-25

Kommuner i framkant – stärker Ukrainas avfallshantering

WM4U, Waste Management for Ukraine, är igång – och samarbetet mellan svenska och ukrainska kommuner tar fart. Fyra kommunkluster i Ukraina har nu knut…

Läs mer
Säkerhet På ÅVC Webb2

2025-03-25

4 av 5 återvinningscentraler har utsatts för brott

80 procent av återvinningscentralerna har utsatts för någon form av brott under 2023. Det är inte ovanligt att besökare är hotfulla eller till och med…

Läs mer
Handlingsplan För Att Minska Plasten 20250310

2025-03-27

Så ska mindre plast förbrännas

29 aktörer har enats om en handlingsplan som konkretiserar vad de kan göra för att minska plastavfall till förbränning och öka cirkulationen av plastf…

Läs mer