2023-08-01
Därför bränner vi plast
Ett av Avfall Sveriges seminarier under Almedalsveckan fokuserade på hållbar energiutvinning av avfall. Ett fullständigt stopp för plastförbränning är inte möjligt, men mycket sker för att minska mängderna.
Mängder av plast produceras och vi använder plast på ohållbart sätt. För lite sorteras ut, för lite materialåtervinns, för mycket går till förbränning. Detta är ett systemfel som bidrar till att anläggningar för energiutvinning hör till Sveriges största utsläppare av koldioxid. Detta var utgångspunkten för seminariet den 28 juni.
I panelen deltog Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning, Elin Bergman, COO på Cradlenet, Malin Dahlroth, vd vid Sysav och Tony Clark, vd Avfall Sverige under ledning av moderatorn Katarina Sundberg, ansvarig public affairs på Avfall Sverige.
Många av paneldeltagarna var positiva inför framtiden. Tony Clark betonade att kvotplikt och produktpass kommer att kunna bidra till en förbättring av situationen, men Mattias Philipsson påpekade att definitionen av återvinning behöver bli tydligare än idag. Differentierad prissättning införs nu, så kunder som levererar mycket plast får betala mer, berättade Malin Dahlroth. Även om återvinningstekniken nu utvecklas kommer inte all plast att kunna materialåtervinnas, därför behövs också CCS – infångning och lagring av koldioxid – där stora satsningar nu sker.
Elin Bergman siktade mot andra förändringar:
– Jag vill att Sverige inför ett tydligt nationellt cirkulärt mål. EU:s mål är att vara cirkulärt 2050, men Finland har bestämt att de ska vara cirkulära redan 2035, det skulle vi också kunna göra.
Senast uppdaterad - 2023-08-04