2024-10-23

Biogasen räddas

EU-kommissionen har beslutat godkänna den svenska skattebefrielsen för biogas. Nästan två års väntan ser därmed ut att snart vara över. 

– En suck av lättnad drar nu över Biogas-Sverige. Det har varit en lång och för många mycket kostsam väntan på besked. Nu hoppas jag att vi kommer att se en nystart för biogasen, säger Linn Andersson, rådgivare på Avfall Sverige. 

Kommissionens fördjupade granskning visar att den svenska skattebefrielsen inte bryter mot EU:s statsstödsregler. Kommissionen konstaterar också att skattebefrielsen bidrar till att utveckla förnybar energi, helt i linje med EU:s klimatmål, samt att det saknas bevis för att den skulle bidra till överkompensation av biogasproducenter. 

Skattebefrielsen är godkänd fram till och med 2030. 

Villkoren i beslutet ska nu analyseras, därefter kommer Skatteverket att informera om hur retroaktiva och framtida skattebefrielser kan betalas ut till de svenska företagen.  

Formaliafel bakom processen 

Bakgrunden är att det tyska företaget Landwärme GmbH väckte talan mot EU-kommissionen. Ett formaliafel i kommissionens godkännande av skattebefrielsen ledde till att tribunalen ogiltigförklarade den i dom den 21 december 2022. Sedan i mars 2023 har biogas därför belagts med samma koldioxidskatt som fossila bränslen och drivmedel. 

Det har haft en bromsande effekt på transportsektorns omställning till fossilfrihet, åkerier har drabbats av kostnadsökningar på 30 miljoner kronor per år och kollektivtrafiken på fler 100 miljoner. Vidare har lantbrukare tvingats fackla bort biogasen istället för att använda den och storskaliga investeringsbeslut har skjutits på framtiden. 

Energigas Sverige har tillsammans med Avfall Sverige från start verkat för att skattebefrielsen ska godkännas så snart som möjligt, vilket även den svenska regeringen har gjort. 

 

Regeringens pressmeddelande

EU-kommissionens pressmeddelande

Senast uppdaterad - 2024-10-23

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Avfallstrenden 2023 (1)

2024-05-28

Positiv avfallstrend: mindre slängs, mer plast till återvinning

Mängden hushållsavfall minskade med 4 procent 2023 jämfört med året innan, och uppgick till totalt drygt 4,5 (4,7) miljoner ton eller 431 (449) kilo p…

Läs mer
Illustration som visar hur jordklotet överlämnas till kommande generation

2024-06-07

Så vill verket nå cirkularitet

Naturvårdsverket har lämnat ett förslag till nationell avfallsplan och nytt avfallsförebyggande program. De ska bidra till att Sverige accelererar arb…

Läs mer
Person snickrar på träaltan

2024-06-11

Säkert återbruk av impregnerat virke

I en färsk rapport visar Avfall Sverige på möjligheterna att sortera ut modernt impregnerat trä, som inte är farligt avfall. Det ger möjligheter att å…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer