2024-05-16
Billigare båtskrotning

Nu finns det möjlighet för kommuner att skrota uttjänta fritidsbåtar till subventionerad avgift, meddelar Havs- och vattenmyndigheten.
Övergivna fritidsbåtar är ett växande miljöproblem runt om i Sverige. Inte sällan blir det kommunerna som till sist får ta hand om båtar vars ägare inte kan spåras.
– Hittills har det huvudsakligen varit privatpersoner som utnyttjat skrotningssubventionen, men vi hoppas att fler kommuner också tar tillfället i akt och blir av med gamla båtar till en låg kostnad. Vi kan hjälpa till med hela processen, inklusive transport, bärgning, sanering, bogsering och destruktion, säger Sofia Persson på Båtretur.
Uttjänta båtar kan lämnas till något av Båtreturs 37 mottagningsställen på olika platser i landet. Möjligheten att ta del av skrotningssubventionen, som finansieras av Havs- och vattenmyndigheten, finns fram till den sista december i år eller så länge pengarna räcker.
Förorenar havet
I Sverige finns uppskattningsvis 400 000 uttjänta fritidsbåtar och antalet ökar för varje år. Förutom att de skräpar ner, utgör de också en fara för miljön.
– Skrov tillverkade av plastmaterial bryts ner och bidrar till spridningen av mikroplaster i den marina miljön, säger Charlotta Stadig, utredare på HaV.
Bottenfärger kan innehålla bly, koppar, zink och giftiga tennorganiska föreningar (TNT). Oljerester kan finnas kvar i tankar och maskiner. Många äldre båtar innehåller också asbest.
Senast uppdaterad - 2024-05-16