2023-04-04

Avfall kan ge mer svensk gödsel

Jordbruksverket har nu avrapporterat sitt regeringsuppdrag kring förutsättningar för inhemsk produktion av gödselmedel. Den visar att det finns en betydande potential, i synnerhet för kväve och fosfor. Gruvavfall ses som den största källan, men även avfall kan bidra.

Biogödsel från biogasproduktion är ett exempel som lyfts fram. Jordbruksverket noterar att kvävet i denna gödsel är snabbare tillgängligt än i flera andra organiska gödselmedel.

Fler hinder för att förverkliga den potential som finns har identifierats. När det gäller att förädla avfall krävs exempelvis ofta en individuell bedömning för att avgöra när det upphört att vara ett avfall. Det gör att verksamheter inte på förhand kan veta om deras idé är tillåten. Jordbruksverket menar därför att det finns anledning att överväga om Sverige eller EU bör införa så kallade end of waste-kriterier.

Jordbruksverket rekommenderar också en översyn av de minimikrav som gödselmedel måste uppfylla, för att undvika att oönskade substanser sprids. Tydliga och enhetliga krav skulle kunna skapa förutsägbarhet för nya gödselmedelsproducenter och förenkla för dem som köper in gödselmedel.

– Flera studier visar på en stor potential för att bygga ut biogasproduktionen, som på köpet ger inhemsk biogödsel. Avfall Sverige hade gärna sett bättre förutsättningar för att de organiska alternativen ska kunna konkurrera med nyutvunnen mineralgödsel, till exempel att skatten på mineralgödsel som togs bort 2009 återinförs. Det hade ökat Sverige självförsörjning av gödsel och i förlängningen av livsmedel, säger Linn Andersson, rådgivare på Avfall Sverige och deltagare i utredningens referensgrupp.

 

Jordbruksverket: Gödselmedelsproduktion i Sverige – Aktuella initiativ, tekniker och förutsättningar

Senast uppdaterad - 2023-06-01

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
Tomas Nilsson, Hedeskoga

2024-09-17

Han gör deponin till ett zoo

På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga a…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Biogas 2023 Red

2024-10-01

Biogasanvändningen minskar trots stora behov

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till dry…

Läs mer