2024-01-11

Åtal väckt mot Think Pink

Den 28 december väcktes åtal mot 11 personer, som misstänks för grovt miljöbrott. Det är ett mycket omfattande ärende som omfattar misstankar om brottslig verksamhet på flera platser i Sverige.

De huvudmisstänkta åtalas bland annat för att ha varit delaktiga i att mot betalning forsla bort tusentals ton verksamhetsavfall i form av osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ned i marken, plastats in i balar och använts som utfyllnadsmaterial. 21 platser har identifierats, på en av dem förvarades 48 000 ton avfall. Det är Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömåls största mål någonsin. I fokus finns företaget NMT Think Pink.

Tillsynen måste stärkas

Avfall Sverige anser att de skandaler som drabbat avfallshanteringen, både kring Think Pink, batteriavfall och annat, till stor del hade kunnat undvikas genom tuffare tillsynsmyndigheter och utvecklad myndighetssamverkan över kommungränserna. Nu håller samverkan på att byggas ut och Naturvårdsverket utökar sin tillsynsvägledning på webben, men miljöinspektörernas kompetens behöver stärkas ytterligare, bland annat i hur avfallet kan kontrolleras och följas. Detta är särskilt svårt eftersom det handlar om många och självständiga tillsynsmyndigheter, som har separata ärendehanteringssystem och tillsynsregister. Inspektörerna behöver också få ett tydligt stöd av sin ledning så att de enligt god kontrollsed kan genomföra kontrollmätningar och stickprov samt vitesförelägga företag vid avvikelser.

– De som köper in tjänster för avfallshantering behöver mer kunskap, i synnerhet byggföretagen. I fallet med Think Pink handlar det ju om företag som anlitat en korrupt aktör, sannolikt utan att reflektera över det låga priset för att ta emot blandat avfall, säger Andrea Hjärne, seniorjurist på Avfall Sverige.

Hon jämför den långtgående avfallssortering som sker på kommunernas återvinningscentraler med att tillsynsmyndigheterna trots sorteringskrav i lagstiftningen godtagit att avfallet på Think Pinks anläggningar togs in blandat, fragmenterades utan sortering och lades på hög. Det skedde till synes utan någon kontroll av vart avfallet tog vägen och hur mycket av det som återvanns.

– Den ökande faran med oseriösa aktörer inom avfallshantering utgör ett allvarligt hot som måste tas på stort allvar och är en utmaning på europeisk och internationell nivå. Illegal avfallshantering riskerar att drabba kommunerna och skattebetalarna hårt, trots att det handlar om avfall som inte ligger under kommunernas ansvar. I fallet Botkyrka har kommunen fått lägga mer än hundra miljoner kronor på att sanera det ena av de två upplagen som Think Pinks konkurs lämnat efter sig. Pengar som skulle kunna ha använts till många bättre ändamål i kommunen. Det finns akut behov av effektiva åtgärder för att stävja oseriösa aktörer och säkerställa en hållbar och laglig avfallshantering som gynnar samhället i stort, fortsätter Andrea Hjärne.

 

Bakgrund

2012 startade Think Pink sin verksamhet och hanterade bygg- och rivningsavfall för sina kunder. Tyvärr har det visat sig att avfallet inte hanterades korrekt. Företaget har haft en laglig fasad och anläggningarna har haft regelbunden tillsyn, men redan 2020 väcktes misstankar om regelöverträdelser. I vissa fall har Think Pink efter påstötningar flyttat avfallet till andra kommuner, på andra håll har det blivit liggande. Att det tog så lång tid att upptäcka beror på att det från början var många små ärenden i olika kommuner. Det tog ett tag innan myndigheterna såg ett samband mellan dem och då framför allt efter att avfallshögar har självantänts och brunnit under lång tid, exempelvis på Kassmyra i Botkyrka kommun hösten 2021.

I vissa fall har avfallet krossats och komprimerats, vilket krävt analys för att fastställa innehållet. Polisen har använt drönare och grävskopor för att undersöka platserna. Elektronik och leksaker har lagts öppet tillsammans med byggavfall. Den misstänkt otillåtna avfallshanteringen har enligt åklagaren lett till utsläpp av höga halter av PCB7, PAH-H, bly, kvicksilver och arsenik, något som innebär stora risker både människor och miljö. 15 kommuner har drabbats: Botkyrka, Eskilstuna, Flen, Gullspång, Haninge, Huddinge, Håbo, Laxå, Norberg, Norrtälje, Skövde, Strängnäs, Uppsala, Västerås och Östhammar.

 

Ekobrottsmyndighetens checklista för inköpare, upphandlare och handläggare inom kontroll och tillsyn

Senast uppdaterad - 2024-04-02

Fler nyheter

Omlastningsstation

2023-11-20

Avtalsunderlag för omlastning av förpackningar

Avfall Sverige har nu kommit överens med de två producentansvarsorganisationerna FTI och TMR angående ett avtalsunderlag för omlastning av förpackning…

Läs mer
Energiåtervinning Linköping

2024-06-27

Avfall Sverige positiv till CCS/CCU-remiss

Avfall Sverige välkomnar att Energimyndigheten har utrett frågan om styrmedel för CCS och CCU och menar att utredningen gör en träffsäker analys av or…

Läs mer
EU Flagga

2024-07-03

Positivt med stöd för bio-CCS

EU-kommissionens godkännande av stödsystemet för infångning, avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är en mycket positiv nyhet. Beslute…

Läs mer
Tomas Nilsson, Hedeskoga

2024-09-17

Han gör deponin till ett zoo

På Hedeskoga deponi får naturen ta hand om lakvattnet. Tomas Nilsson sköter om reningsanläggningen som ett dibarn, med vass och mikrober som viktiga a…

Läs mer
Textil:Kläder

2024-09-17

Stöd för insamling av textilavfall

Avfall Sverige har tagit fram stödmaterial som beskriver hur kommunerna kan uppfylla det kommande kravet på separat insamling och behandling av textil…

Läs mer
Biogas 2023 Red

2024-10-01

Biogasanvändningen minskar trots stora behov

Den stoppade skattebefrielsen på biogas har påverkat biogasanvändningen negativt. Den totala biogasanvändningen i Sverige sjönk med 7 procent till dry…

Läs mer