2023-09-11
Afrikansk svinpest – så påverkas avfallshanteringen
Afrikansk svinpest har påvisats i prov från döda vildsvin som hittats i närheten av en avfallsanläggning strax sydost om Fagersta. Den för grisar smittsamma och dödliga virussjukdomen Afrikansk svinpest smittar inte till människor. Däremot kan människor sprida smittan vidare, bl.a. via mat som innehåller smittat kött såsom charkuterier som slängs vid t.ex. rastplatser eller i naturen. Hygiensierad biogödsel kan fortsatt användas utan problem.
För att minimera smittspridning har Vafab miljö stängt återvinningscentralen på Sänkmossen i Fagersta tills vidare, eftersom den angränsar till avfallsanläggningen som ligger inom det drabbade området.
Vafabmiljö, som äger anläggningarna inom de drabbade området har vidtagit ett antal åtgärder för att minska smittspridningen, läs mer om dessa åtgärder på Vafab miljös hemsida.
Hygienisering säkrar biogödseln
Även om matavfall skulle vara smittat med afrikansk svinpest medför det inte någon smittrisk vid behandling av matavfall vid biogasanläggningar, eftersom smittan avdödas effektivt genom hygienisering. Det finns därför inte heller någon risk att föra vidare smitta när man gödslar med hygieniserad biogödsel på åkermark.
Hygieniseringen på biogasanläggningarna sker vanligtvis vid 70° C/60 minuter (alt 70 grader/en timme). Enligt WHO dör viruset vid 56° C/70 minuter eller 60° C/20 minuter.
Vad händer nu?
Jordbruksverket vidtar fortlöpande åtgärder i det drabbade området som bl.a. instängsling. Uppdaterad information om åtgärder finns på Jordbruksverkets hemsida.
Upprätthåll goda rutiner
Utanför smittzonen (som har egna restriktioner) är inget nytt eller förändrat. En korrekt avfallshantering som innebär att vildsvin inte får tillgång till bland annat matavfall, minimerar risken för att djur smittas.
Avfallsanläggningar som hanterar matavfall (som per definition kommer från kök, exempelvis i hushåll, restauranger och storkök) och trädgårdsavfall (inklusive fallfrukt) ska följa miljölagstiftningen. De allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken gäller.
Den som hanterar avfall ska se till att hanteringen inte skadar eller orsakar risk för skada på människors hälsa eller miljön. Särskild hänsyn ska tas till den risk som hanteringen kan innebära för skada på vatten, luft, mark, växter eller djur (se 15 kap. 11 § miljöbalken).
På Naturvårdsverkets hemsida finns uppdaterad information om rutiner och skalskydd på avfallsanläggningar.
Avfall Sverige har också låtit göra en rättslig analys med anledning av utbrottet av afrikansk svinpest, se länk
Detta gäller för döda vildsvin
Djur som har dött av svinpest utanför hushåll faller inte under kommunalt avfallsansvar. Detta eftersom döda djur av en art som inte är traditionella sällskapsdjur inte är kommunalt avfall.
Däremot kan kommunen ha ett ansvar för att avlägsna döda vildsvin enligt lagen om gaturenhållning och skyltning. Det gäller när döda vildsvin påträffats i områden som är redovisade i detaljplan men också på andra platser utomhus där allmänheten får färdas fritt. Kommunens skyldigheter gäller dock inte om åtgärderna ska utföras av Trafikverket eller om en avfallsproducent eller markägare kan göras ansvarig.
Jordbruksverket lämnar information på sin hemsida hur den som hittar döda vilda djur ska agera.
Vad kommuner mer kan göra
- Informera allmänheten om att fynd av sjuka eller självdöda vildsvin ska rapporteras till Statens veterinärmedicinska anstalt.
- Informera allmänheten om hur afrikansk svinpest smittar. Informationsmaterial att använda finns hos Jordbruksverket.
- Informera allmänheten att kommunens mat- och restavfallsinsamling fortfarande är det bästa och säkraste sättet att skydda Sverige från afrikansk svinpest. Matavfall får inte hamna på avvägar eller i naturen utan måste lämnas till avsedda anläggningar.
- Informera om att de krav som kommunen har på hemkompost av matavfall ska följas.
Läs mer
Kommunalt ansvar i 15 kap. 20 § miljöbalken samt Lagen (1998:814) om gaturenhållning och skyltning
Hantering av avfall i 15 kap. 11 § miljöbalken
Avfall Sveriges guide nr. 25, avsnitt 3.20.
Mer information
- Pressmeddelande Statens Veterinärmedicinska Anstalt
- Statens Veterinärmedicinska Anstalts information
- Jordbruksverkets information
- Naturvårdsverkets information
- Vafab Miljös information
- WHO´s information
Vid frågor
Kontakta Avfall Sveriges vd Tony Clark.
Senast uppdaterad - 2023-11-27